Οσοι κατοικούν στις μεγάλες πόλεις το ξέρουν. Η μόλυνση του αέρα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, παρότι πρόκειται για «αθέατη» απειλή, με επώδυνες συνέπειες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κακή ποιότητα του αέρα των πόλεων προκαλεί 7 εκατομμύρια πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Για να βοηθήσει και να καλυτερέψει την ποιότητα ζωής η εταιρεία Green City Solutions δημιούργησε το CityTree, έναν φυτικό τείχο high tech που έχει την δυνατότητα αναζωογόνησης του αέρα όση κι ένα ολόκληρο δάσος.

Αυτός ο φυτικός τείχος ύψους 4 μέτρων και πλάτους 3 μέτρων χρησιμοποιεί αφρό για να «συλλαμβάνει» τα μικροσωματίδια που πλανώνται στον αέρα των μεγάλων πόλεων. Τροφοδοτείται από φωτοβολταϊκά και μπορεί να απορροφά ως 240 τόνους αερίων, σκόνης και μικροσωματιδίων το χρόνο, ήτοι το ισοδύναμο ενός δάσους 275 δένδρων.

Το CityTree δεν είναι δένδρο, αλλά αφρός και αποδείχθηκε ότι είναι πολύ θεραπευτικό για το αστικό περιβάλλον, όπου ο χώρος είναι μικρός. Το CityTree απορροφά 250 γραμμάρια σκόνη, διοξείδιο του αζώτου και όζον κάθε μέρα. Δηλαδή, 240 τόνους σε ένα χρόνο.

Είναι αυτόνομη εγκατάσταση, χρησιμοποιεί το νερό της βροχής, τα φωτοβολταϊκά του πάνελ και τις κεραίες του για να ρυθμίσει την υγρασία, την θερμοκρασία και την καλή κατάσταση του αφρού.

Ο εν λόγω τείχος έχει ήδη εγκατασταθεί σε 20 μητροπόλεις του κόσμου (Γερμανία, Χονγκ Κονγκ, Παρίσι, Λονδίνο κλπ) αναμένεται να κατακλύσει τον πλανήτη και κυρίως την Ινδία, γνωστή γιατί κατέχει το ρεκόρ μόλυνσης του αέρα παγκόσμια.

Δημιουργοί και εφευρέτες του City Tree είναι ο γερμανός αρχιτέκτονας Dénes Honus και οι συνιδρυτές Victor Splittgerber, Wu Liang και Peter Sänger. Τρία γερμανικά πανεπιστήμια ανέλαβαν τις έρευνές τους, αναζητώντας τρόπους -μέσω της βιο τεχνολογίας- καθαρισμού του αέρα των πόλεων και μείωσης της μόλυνσης. Για πρώτη φορά, το CityTree εγκαταστάθηκε στην Ιένα της Γερμανίας το 2014.

Το προϊόν απευθύνεται κυρίως σε κυβερνήσεις και όχι σε ιδιώτες, αλλά και σε μεγάλες εταιρείες real-estate. Στο Χονγκ Κονγκ, για παράδειγμα, η εγκατάστασή του επιχορηγήθηκε από τον κολοσό της αυτοκινητοβιομηχανίας Nissan.

Στην Ευρώπη το CityTree κοστίζει 25.000 ευρώ ως 35.000 η μονάδα.

 

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook