«Τελικά το κράτος θα αλλάξει μορφή, θα συρρικνωθεί, είναι θέμα χρόνου. Η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τα υπερπρόστιμα το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα στις εφορίες. Η εισπραξιμότητα των φόρων έπεσε από το 75% το 2010 στο 45% το 2015 και σίγουρα χαμηλότερα πέρυσι και φέτος. Υπομονή».

Ο επίλογος της προχθεσινής στήλης προσφέρεται σαν πρόλογος της τελευταίας πριν την καλοκαιρινή αγρανάπαυση στήλη, αλλά και με την ευκαιρία της επανεισόδου της Ελλάδας στις αγορές, σαν αναστοχασμό όσων έγιναν και άσκηση πρόβλεψης όσων μας περιμένουν.

Πρώτα απ όλα η διευκρίνιση πως η επιστροφή της χώρας στις διεθνείς αγορές χρήματος αποτελεί το πρώτο βήμα για επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Ανεξάρτητα από την κομματική γωνιά, αλλά και τα δίκια όσων λένε πως απλά επιστρέψαμε στο 2014, το γεγονός ότι η Ελλάδα, η χρεοκοπημένη Ελλάδα μην ξεχνιόμαστε βρήκε και κάποιους ξένους να την δανείσουν είναι οπωσδήποτε θετικό. Θετικό βέβαια είναι αν ειδωθεί σαν πρώτο βήμα της μακράς πορείας της χώρας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα, γιατί ακριβώς περί αυτού πρόκειται.

Η Ελλάδα με άλλα λόγια και ανεξάρτητα από την όποια κυβέρνηση, με την έξοδο στις αγορές «κατάπιε» το δηλητηριασμένο χάπι. Από δω και μπρος για να «ζήσει» χωρίς μνημόνια είναι υποχρεωμένη να «παίρνει» το αντίδοτο. Όπου αντίδοτο οι μεταρρυθμίσεις, οι βαθμολογίες από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και φυσικά τα καλά λόγια από ΔΝΤ και εταίρους. Χωρίς αυτά, η επιστροφή στα μνημόνια με τις ανά τρίμηνο αξιολογήσεις, είναι μονόδρομος.

Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά η οικονομία δείχνει να αποσυνδέεται από την πολιτική καθημερινότητα, αφού μεγάλες εταιρείες όπως η ΟΠΑΠ, η Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή εξέδωσαν εταιρικά ομόλογα με αποδόσεις σαφώς χαμηλότερες του ελληνικού κράτους. Αυτό βασικά οφείλεται στη μεγάλη, στη δομική πολιτική αλλαγή που συντελέστηκε το καλοκαίρι του 2015. Και η αλλαγή αυτή δεν είναι άλλη από το ότι για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης η συντριπτική πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου δεν συζητά λύσεις έξω από το Ευρώ.

Αν επιπλέον υπολογίσουμε ότι κανένα πολιτικό κόμμα επί ποινή αφανισμού δεν θα συνεργάζονταν με τους Χρυσαυγίτες, τότε το 95% του πολιτικού σκηνικού δεν βλέπει μέλλον της χώρας έξω από το ευρώ. Σε αυτή την τεράστια αλλαγή, αλλά και στην επίγνωση ότι τα κόλπα τελείωσαν, οι μεταρρυθμίσεις επί ποινή νέου μνημονίου θα εφαρμοστούν οφείλετε η επιτυχής έκδοση πενταετών ομολόγων. Από δω και μπρος τα βήματα θα μετρώνται ένα προς ένα γιατί αν θέλουμε να βγούμε από τα μνημόνια, οι εκδόσεις πρέπει να συνεχιστούν. Άρα η οικονομία πρέπει να πατήσει σε στερεότερες της υπερφορολόγησης βάσεις, άρα υπομονή, είναι θέμα χρόνου… 

Υ.Γ. Η στήλη ασκεί το δικαίωμα της Αυγουστιάτικης αγρανάπαυσης. Ραντεβού τον Σεπτέμβριο.  

  • Ο Κώστας Ν. Πολυχρονάκης είναι Director of Operations Gen.Edu.Gr       

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook