Τη Δευτέρα 29 Αυγούστου θα δοθούν στη δημοσιότητα οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Η υπουργός παραχωρεί συνέντευξη Τύπου εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς κατά τη διάρκεια της οποίας θα ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν φέτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα «Νέα», η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000, ενώ την ίδια στιγμή οι διορισμοί δεν θα ξεπεράσουν τους 600.

Σε ανακοίνωσή τους οι δάσκαλοι τονίζουν πως η κατάσταση αναμένεται να είναι ακόμη δυσκολότερη επειδή φέτος έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για 5.000-6.000 αναπληρωτές, ενώ πέρυσι υπήρξε πρόβλεψη για 15.800. Σύμφωνα με τη ΔΟΕ ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα συνταξιοδοτηθούν φτάνει τις 11.000.

Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές προειδοποιούν πως θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν τα κενά δεν καλυφθούν. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με την έναρξη της χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών.

Το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του αναζητά τρόπους για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα των κενών θέσεων και να μην αρχίσει η σχολική χρονιά με ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Οι βάσεις

Σύμφωνα με στοιχεία των Νέων, η πλειοψηφία των τμημάτων που συγκεντρώνουν μεγάλη ζήτηση από τους υποψήφιους θα σημειώνουν φέτος αισθητή πτώση σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία.

Πάνω από 8.000 θέσεις σε δεκάδες ΤΕΙ θα ανοίξουν τις εισόδους τους σε υποψηφίους με βαθμολογίες κάτω από 10.000 μόρια, ενώ αναμένεται ότι πάνω από 3.000 θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες.

Τα υψηλόβαθμα τμήματα, όπως τα ιατρικά, οδοντιατρικά, φαρμακευτικά, πολυτεχνικά, νομικά, παιδαγωγικά και οικονομικά των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και ακόμη περισσότερο της περιφέρειας θα χαμηλώσουν σημαντικά τις βάσεις εισαγωγής τους.

Ιδιαίτερα τα ιατρικά, οδοντιατρικά και φαρμακευτικά τμήματα αναμένεται να σημειώσουν αρκετά μεγάλη πτώση.

Ωστόσο, θα υπάρξει και άνοδος των βάσεων στα κεντρικά τμήματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης με μεσαίες, χαμηλές έως και πολύ χαμηλές βαθμολογικές βάσεις κυρίως του 1ου και 3ου Επιστημονικού Πεδίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσεις σαν τις περσινές που άρχιζαν από τα 868 μόρια σε ΤΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου ή από 1.000 έως 1.164 μόρια σε ΤΕΙ του 2ου ή του 5ου Επιστημονικού Πεδίου δεν θα δούμε φέτος.

Παράλληλα, και ορισμένα τμήματα με ειδικά μαθήματα θα ακολουθήσουν αντίστροφη πορεία, σημειώνοντας άνοδο στις βάσεις εισαγωγής τους.
(in.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook