Μια λεπτή κόκκινη γραμμή διαχωρίζει τις σχέσεις ΗΠΑ και Β. Κορέας, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να δυναμιτίζει το ήδη τεταμμένο κλίμα με ακόμη πιο επιθετικές δηλώσεις.

«Προφανώς, η δήλωσή μου περί φωτιάς και μανίας δεν είναι αρκετή για τη Βόρεια Κορέα», είπε την Πέμπτη, ο Ντόναλντ Τραμπ μιλώντας από το γκολφ κλαμπ του στο Νιού Τζέρσι, αναφερόμενος στη δήλωση που είχε κάνει στις αρχές της εβδομάδας.

Όταν ρωτήθηκε μάλιστα τι θα μπορούσε να είναι πιο σκληρό από αυτή τη δήλωση, απάντησε «Θα δείτε», ενώ απέφυγε να απαντήσει εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν την προληπτικό χτύπημα στη Βόρεια Κορέα. «Δεν μιλάμε για αυτό. Ποτέ δεν το κάνω. Δεν είμαι σαν την άλλη διοίκηση που έλεγε ”θα πάμε στη Μουσούλη σε τέσσερις μήνες”. Θα δούμε τι θα συμβεί», απάντησε, χωρίς να το αποκλείσει. 

«Η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να αισθάνεται πολύ ανάστατη» διεμήνυσε ενώ κάλεσε την Κίνα να πάρει πιο ενεργή θέση και να κάνει πολλά περισσότερα στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. 

«Ο λαός αυτής της χώρας (των ΗΠΑ) θα πρέπει να αισθάνονται πολύ άνετα και θα σας πω αυτό: Εάν η Βόρεια Κορέα κάνει κάτι, έστω και να σκεφτεί μία επίθεση, για οποιονδήποτε αγαπάμε ή αντιπροσωπεύουμε ή για τους συμμάχους μας ή για μας, θα πρέπει να αισθάνεται πάρα πολύ ανάστατη» δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε «Θα σου πω γιατί πρέπει να αισθάνεται αναστατωμένη. Επειδή θα τους συμβούν πράγματα που ποτέ δεν είχαν αναλογιστεί ότι είναι πιθανά».

«Η Βόρεια Κορέα ή θα συμμορφωθεί, ή θα έρθει μπει σε μπελάδες που λίγες χώρες στον κόσμο έχουν αντιμετωπίσει ποτέ».

Μετά τη σκληρή κριτική και τις ακόμα πιο αυστηρές απειλές ωστόσο, ο Τραμπ δεν παράλειψε να τονίσει ότι ως χώρα πάντα εξετάζουν τη μέση οδό, αυτή της διαπραγμάτευσης.

Βέβαια, παρά το κάλεσμα από πολλές πλευρές για να κατευναστεί η ένταση και οι εκατέρωθεν απειλές, ο Τραμπ εμφανίστηκε ακόμη πιο αποφασισμένος να νικήσει στο παιχνίδι ισχύος μεταξύ αυτού και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Από την πλευρά της η Πιονγιανκ αποκάλυψε μάλιστα τα σχέδιά της για τον τρόπο με τον οποίο θα χτυπήσει με πυρηνικά σε λίγες μέρες, κάνοντας λόγο μάλιστα για τα μέσα Αυγούστου.

Απειλή που φυσικά δεν άφησε αναπάντητη ο Ντόναλντ Τραμπ, όταν την Τρίτη με επιτακτικό ύφος προειδοποίησε την Πιονγιανγκ ότι θα νιώσει την «φωτιά και την μανία» των ΗΠΑ σε περίπτωση που κινηθούν απειλητικά εναντίον τους.

«Η Βόρεια Κορέα καλά θα κάνει να μη συνεχίσει με τις απειλές κατά των ΗΠΑ» φαίρεται να προειδοποίησε ο Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Θα δουν φωτιά και μανία, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ στην ιστορία του. Ο ΚιμΓιονγκ Ουν είναι πολύ απειλητικός… και όπως είπα και προηγουμένως θα νιώσουν τη φωτιά και τη μανία και την πραγματική ισχύ, που ο κόσμος δεν έχει δει ποτέ μέχρι σήμερα».

Από την πλευρά της η βορειοκορεατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η χώρα προτίθεται να ξεκινήσει τις επιθέσεις, χτυπώντας το νησί Γκουάμ, το οποίο είναι αμερικανικό έδαφος.

Οι δηλώσεις του Τραμπ έγιναν μετά τις αποκαλύψεις ότι η Πιονγιανκ διαθέτει πυρηνικές κεφαλές μινιατούρες, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα έχει μεγάλες πυρηνικές βλέψεις.

Η Βόρεια Κορέα όπως είναι αναμενόμενο συνεχίζει την επιθετική πολιτική της παρά το γεγονός ότι από πολλά μέτωπα- συμπεριλαμβανομένης σήμερα και της ΕΕ- εντείνονται οι κυρώσεις εναντίον της. 

 

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook