Ακόμα μια … μεγάλη ώρα για την Ευρώπη έφτασε. Στην έκτακτη Σύνοδο που θα ξεκινήσει σε λίγες ώρες οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να αποδείξουν πως μπορούν, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, να προηγηθούν των εξελίξεων αντί να έπονται κάθιδροι των όποιων κερδοσκοπικών κεφαλαίων, των όποιων κινήσεων των αγορών.

Τα σενάρια για μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του πιεστικού ευρωπαϊκού προβλήματος χρέους όλη την προηγούμενη εβδομάδα θέλουν τους Ευρωπαίους να συναινούν σε μια κοινή γραμμή, σε ένα κοινό σχέδιο. Κι ακόμα κι αν δεν ευελπιστούν στην άμεση λήψη – και ανακοίνωση – μιας τελεσίδικης απόφασης, εξάλλου η ίδια η Μέρκελ, η οποία έχει εσχάτως πυκνώσει τις επαφές της με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Μπαρόζο, ξεκαθάρισε ότι σε αυτή τη Σύνοδο «θα ξεκινήσουν τις συζητήσεις για την αναμόρφωση της ζώνης του ευρώ αλλά δεν θα καταλήξουν αμέσως σε οριστική συμφωνία» – οι περισσότεροι αναλυτές, και μαζί τους οι αγορές, ποντάρουν ήδη σε θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων στους κόλπους της ΕΕ.

Για την ακρίβεια οι αγορές προεξοφλούν ότι κατά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ουσιαστικά θα τεθούν οι βάσεις για να επικυρωθεί το «ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης», έστω με «γερμανική συνταγή και υπογραφή» ώστε στην επόμενη Σύνοδο του Μαρτίου να υλοποιηθούν οι παρεμβάσεις των Ευρωπαίων και να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα δράσης.

Το πρόβλημα είναι ότι μέχρι την ύσταση ώρα η Γερμανία επιμένει στο να θέτει τους δικούς της, σκληρούς όρους ως αντιστάθμισμα για την ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης EFSF με επιπλέον κεφάλαια κατά τρόπο ώστε να μπορεί ουσιαστικά να «παίξει» το ρόλο της ΕΚΤ στο δανεισμό των υπερχρεωμένων χωρών της Περιφέρειας και στην ομαλοποίηση του χειρισμού των χρεών τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook