Πρώτη ενημέρωση 10.51 / Τελευταία ενημέρωση 12.40

Έστειλε μήνυμα με νόημα προς όλους όσους θέτουν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ έκανε αναφορά και για ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Ο κ. Παυλόπουλος βρέθηκε σήμερα στο Ρέθυμνο για να παρευρεθεί στις επετειακές εκδηλώσεις του ολοκαυτώματος των Ανωγείων, στις 13 Αυγούστου του 1944 και στη συνέχεια να ανακηρυχθεί σε επίτιμο δημότη.

Κατά την τελετή ανακήρυξης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έστειλε μήνυμα με νόημα προς όλους όσους θέτουν υπό αμφισβήτηση τα σύνορα και την κυριαρχία της Ελλάδας, ενώ έκανε αναφορά και για ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης λύσης στις γερμανικές αποζημιώσεις.

Αν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας

Κατά την ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε τη δύναμη και την αγωνιστικότητα των Ελλήνων στο όνομα της ελευθερίας κάτι που οφείλουν όπως είπε να γνωρίζουν εχθροί και φίλοι, συμπληρώνοντας πως η Ελλάδα εργάζεται για την ειρήνη και την ανάπτυξη αν όμως χρειαστεί είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα σύνορα και την κυριαρχίας της.

Για εμάς τους Έλληνες, η ελευθερία αποτελεί υπαρξιακή αρχή και άρα τρόπο ζωής. Όταν οι περιστάσεις το απαιτούν, γινόμαστε “και παρά δύναμιν τολμηταί και παρά γνώμην κινδυνευταί και εν τοις δεινοίς ευέλπιδες”, κατά τον Θουκυδίδη. Αυτήν την αλήθεια οφείλουν να την γνωρίζουν εχθροί και φίλοι.
 
Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα στον σκληρό πυρήνα της, την Ευρωζώνη. Συμπεριφέρεται στη διεθνή πολιτική ζωή με απόλυτο σεβασμό στο Ευρωπαϊκό και το Διεθνές Δίκαιο, στο σύνολό τους. Είναι, δηλαδή, δύναμη που εργάζεται για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη τόσο στην εγγύς περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όσο και στο ευρύτερο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλην, όμως, εάν χρειασθεί, εμείς, οι Έλληνες, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε αποτελεσματικά τα σύνορα, το έδαφος και την κυριαρχία της πατρίδας μας, που αποτελούν και σύνορα, έδαφος και κυριαρχία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση στο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων δεν είναι μόνο θέμα οικονομικό αλλά και ζήτημα διεθνούς νομικού πολιτισμού, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος

Η Ελλάδα θεωρεί διαχρονικώς ότι οι απαιτήσεις που αφορούν το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις είναι πάντα νομικώς ενεργές και δικαστικώς επιδιώξιμες. Αυτή η θέση δεν υποστηρίζεται από την Ελλάδα μόνο για οικονομικούς λόγους. Το έχω τονίσει πάντοτε: την εντάσσουμε στο πλαίσιο του διεθνούς νομικού πολιτισμού. Και μέσα σε αυτόν τον διεθνή νομικό πολιτισμό, αλλά και τον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό, θα πρέπει να υπάρξει δίκαιη λύση

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος παρέστη στην επίσημη δοξολογία το πρωί στον Ι.Ν. Αγίου Ιωάννου και στη συνέχεια στην επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Αρμί.

Ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Δημήτρη Σαλούστρο και εν συνεχεία η Ειρήνη Αναγνωστάκη θα τραγουδήσει το “Ω! Παναγιά μου Ανωγειανή”.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο για το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων ενώ στη συνέχεια Κρητικοί χόρεψαν ανωγειανό πυρρίχιο (πηδηχτό).

Στις 12 το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακηρύχθηκε σε επίτιμος δημότης Ανωγείων στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Στις 13.00 θα ξεναγηθεί στο Κέντρο Αρχαιολογικής Πληροφόρησης και στις 14.00 θα παρευρεθεί σε επίσημο γεύμα που θα παρατεθεί προς τιμή του.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook