Ως Αναφορά στη Βουλή προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης, την επιστολή της Δημάρχου Φαιστού κ.Πετρακογιώργη σχετικά με την παράταση της υλοποίησης του οδικού δικτύου Ηρακλείου–Μεσαράς.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, η δημοτική αρχή του Δήμου Φαιστού ενημερώθηκε με έκπληξη για την τέταρτη κατά σειρά παράταση στην υλοποίηση του οδικού δικτύου Ηρακλείου –Μεσαράς που υπέγραψε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υποδομών κ. Οικονομίδης, επικαλούμενος εισήγηση του συμβουλίου δημόσιων έργων και της Διαχειριστικής Αρχής.

Μετά από αυτή την ιδιαίτερα δυσμενή εξέλιξη το έργο δεν προβλέπεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2012. Οι ισχυρισμοί του κ. Γενικού ότι οι καθυστερήσεις δεν οφείλονται σε αποκλειστική υπαιτιότητα της αναδόχου ΕΤΕΘ Α.Ε. δυστυχώς δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι για μία κοινωνία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που στενάζει και ταλαιπωρείται αφάνταστα από τη μη υλοποίηση του έργου.

Έτσι, ο Δήμος Φαιστού ζητάει να αποσταλεί πλήρης φάκελος με:

- Τα ακριβή αίτια των καθυστερήσεων και της νέας αναβολής ολοκλήρωσης του έργου.
- Την αιτιολογική έκθεση του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου σας για την τέταρτη κατά σειρά αναβολή.
- Το σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και την ημερομηνία παράδοσης του στους πολίτες.

Είναι βέβαιο ότι η υλοποίηση του έργου πρόκειται ν' αποτελέσει έργο πνοής για την ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη.
Μέχρι και σήμερα, ο νότος του νομού Ηρακλείου, με πολλαπλές αναπτυξιακές δυνατότητες σε επίπεδο τουρισμού, πολιτισμού, πρωτογενούς, δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα, αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα ανάπτυξης και προόδου, τα οποία εν πολλοίς οφείλονται στην έλλειψη ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου.

Οι μετακινήσεις από και προς το βόρειο τμήμα του νομού, όπου υπάρχουν οι απαιτούμενες υποδομές μαζικών μεταφορών εκτός Κρήτης (λιμάνι – αεροδρόμιο) γίνονται ιδιαίτερα δυσχερείς, ενώ σοβαρά προβλήματα δημιουργούνται τόσο στην μετακίνηση και κυρίως στην ασφάλεια των πολιτών, από τα καθημερινά και συνεχή δρομολόγια φορτηγών οχημάτων βαρέως τύπου, τα οποία χρησιμοποιούνται για μεταφορά προϊόντων και αγαθών.

Η επιστολή καταλήγει με την παράκληση προς τον κ.Υπουργό να δώσει τέλος στην έντονη αναταραχή της τοπικής κοινωνίας, αλλά και της κοινωνίας της Κρήτης εν γένει, με μια συγκεκριμένη και δεσμευτική απάντηση, που δεν θα συντηρεί φημολογίες, αλλά αντίθετα θα αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα και εγκυρότητα του υπουργείου.