Την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, στις 19.30, στο Νίππος Αποκορώνου.

Ο Δήμος Αποκορώνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και η Οικογένεια Κακάτσηδων (Κακατσάκηδων) , με τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Εθνικοὐ  Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», διοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον Οπλαρχηγό των Κρητικών Επαναστάσεων και Μέλος της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής Θεοκλή Νικ. Κακάτση (Κακατσάκη), την Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017, στις 19.30, στο Νίππος Αποκορώνου.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

A’ MEΡΟΣ: Επιμνημόσυνη Δέηση, Αποκαλυπτήρια Προτομής, Κατάθεση Στεφάνων, Ενός Λεπτού Σιγή, Εθνικός Ύμνος  Β’ Μέρος : Νεοριζίτικο από Ομάδα Αποκορωνιωτών Ριζιτών, Χαιρετισμοί από τους Διοργανωτές, Ομιλία από τη φιλόλογο-ιστορικό Στέλλα Αλιγιζάκη, Παράδοση της Σημαίας του Οπλαρχηγού από την Οικογένεια στο Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Την Εκδήλωση θα παρουσιάσει και θα συντονίσει ο δάσκαλος-λογοτέχνης Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης.

Σημείωση: Την Προτομή   φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης     

Λεζάντα: H αιματοβαμμένη και διάτρητη από σφαίρες σημαία του Οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Θεοκλή Νικ. Κακάτση. Σημαιοφόρος ο γιος του Δημήτρης στα «Παναποκορώνια» τη δεκαετία του 1960
     
ΘΕΟΚΛΗΣ ΝΙΚ. ΚΑΚΑΤΣΗΣ

Ο Θεοκλής Νικ. Κακάτσης (Κακατσάκης) γεννήθηκε στο Νίππος Αποκορώνου. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1877-78 με τον βαθμό του Πεντακοσιάρχου και “υπήρξε μεταξύ των πρώτων αγωνιστών των μετ’ αυταπαρνήσεως γενναιότητος και ανδρείας αγωνισαμένων”. ΄΄Ηταν τακτικό μέλος της Κεντρικής Μεταπολιτευτικής Επιτροπής (1895), πληρεξούσιος στη Γενική Επαναστατική Συνέλευση του 1896. Για τη συμμετοχή του στις επαναστάσεις 1895-97 του απενεμήθη ο τίτλος του οπλαρχηγού Α’ τάξεως ως “έχων και οδηγών υπό την αυτόν σημαίαν του ίδιον εκστρατευτικόν σώμα επαναστατών”. Έλαβε μέρος σε όλες τις μάχες που έγιναν στις επαρχίες Αποκορώνου, Κυδωνίας και Αγίου Βασιλείου “δαπανών αφ’ εαυτού διά πάντα τα πολεμικά έργα”.

Μνημειώδης ήταν η συμβολή του κατά την εκπόρθηση του Πύργου της Μαλάξας, ιδίως κατά τις συγκρούσεις της 18ης και 19ης Μαρτίου 1897 “καθ’ ο ίδιος και οι υπ’ αυτόν άνδρες αψηφίσαντες πάντα κίνδυνον και δείξαντες καρτερίαν και γενναιοψυχίαν απαράμιλλον απέκρουσαν πάσας τας νυκτερινάς εφόδους του εχθρού και ετήρησαν τας θέσεις των καίτοι το πυρ του Πυροβολικού του εχθρού εκ της ξηράς και της θαλάσσης εντείνετο σφοδρόν κατ’ αυτών….” Ήταν εκλεγμένος πληρεξούσιος αντιπρόσωπος στην Επαναστατική Συνέλευση του Θερίσου. Μεταξύ των υπ’ αυτού ανδρών στις επαναστάσεις 1895-97 και ο αδελφός του Αντώνιος, που του απενεμήθη ο τίτλος του αποσπασματάρχου.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook