Σε πολλά πράγματα δεν είχε καμία σχέση με τη σημερινή. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην ταχύτητα των μονοθεσίων.

Όλα τα σπορ έχουν αλλάξει πολύ μέσα σε 60 χρόνια, αλλά είναι εντυπωσιακό το πόσο διαφορετική ήταν η Formula 1 της δεκαετίας του 1950 από τη σημερινή.

Το παρακάτω video της WTF1 (δυστυχώς, μόνο στα αγγλικά) σημειώνει πολλά από τα παράξενα της F1 του ’50 που την έκαναν να δείχνει σαν ένα εντελώς διαφορετικό σπορ –με έμφαση στη λέξη σπορ– από αυτό που ξέρουμε σήμερα.

Δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε όλο το video, αλλά αξίζει να επισημάνουμε κάποια σημεία. Για παράδειγμα, ξέρατε ότι την εποχή των ’50s οι οδηγοί ήταν ευγενικοί και ιπποτικοί ο ένας προς τον άλλο; Στο Πορτογαλικό GP του 1958, ο Mike Hawthorne τερμάτισε 2ος αλλά αποκλείστηκε επειδή είχε βάλει μπροστά τη Ferrari του σπρωχτή. Όμως ο Stirling Moss έκανε επίσημη αίτηση στους αγωνοδίκες να μην ακυρωθεί ο αντίπαλός του, και το πέτυχε. Η ενέργεια αυτή κόστισε στον Moss το πρωτάθλημα, που πήγε στον Hawthorne, με αποτέλεσμα ο Moss να μην πάρει ποτέ τίτλο στη λαμπρή καριέρα του! Θα ήταν δυνατόν να συμβεί κάτι τέτοιο σήμερα;

Επίσης, τα 500 Μίλια της Ινδιανάπολης μετρούσαν για το πρωτάθλημα Formula 1 εκείνη την εποχή, παρόλο που συμμετείχαν στον αγώνα ελάχιστοι από τους οδηγούς F1. O Αμερικανός Pat Flaherty μάλιστα κατατάχτηκε 5ος στο πρωτάθλημα Οδηγών F1 του 1956 μόνο με τη νίκη του στο Indy 500, χωρίς να συμμετάσχει σε κανένα άλλο Grand Prix.

Αλήθεια, είμαστε περίεργοι πώς θα είναι η Formula 1 τη δεκαετία του 2070. Λέτε οι οδηγοί να ξαναγίνουν ιπποτικοί;

drive.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook