Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια από το θάνατο ενός 19χρονου στο νοσοκομείο ΚΑΤ, για ν’ αποζημιωθούν οι συγγενείς του από το νοσοκομείο για λάθη και παραλείψεις των γιατρών που σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη αποδείχτηκαν ολέθριες για τη πορεία της υγείας του άτυχου νεαρού.

Ύστερα από ένα μαραθώνιο, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, δικαστικών αγώνων των συγγενών του 19χρονου, το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας υποχρέωσε το νοσοκομείο να καταβάλει στη μητέρα και τα δύο αδέλφια του αποζημίωση 400.000 ευρώ.

Είχαν προηγηθεί  αποφάσεις της ποινικής Δικαιοσύνης που αμετάκλητα αποφάνθηκε πως  ο θάνατος του 19χρονου ήταν αποτέλεσμα ιατρικής αμέλειας.  Αυτό έκρινε και στην υπ’αρ. 1720/2011 απόφασή του το Διοικητικό Πρωτοδικείο  εκτιμώντας ότι  συντρέχουν οι προϋποθέσεις ευθύνης του εναγόμενου νοσοκομείου για την αμέλεια που επέδειξαν οι θεράποντες γιατροί της νευροχειρουργικής κλινικής κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους  οι οποίοι « δεν αξιολόγησαν τα επίμονα και εμφανή συμπτώματα πνευμονικής εμβολής που παρουσίαζε ο 19χρονος, με αποτέλεσμα να μην αναζητηθεί η κατάλληλη θεραπεία και να επέλθει ο θάνατος του νεαρού». 

Το δικαστήριο αντέκρουσε όλους τους ισχυρισμούς των γιατρών αλλά και του νοσοκομείου που υποστήριξαν  πως η κατάσταση υγείας του νεαρού δεν ενέπνεε ανησυχία, ενώ χαρακτήρισαν την εμβολή ως επιπλοκή…. με πολύ μικρή στατιστική πιθανότητα.

Ο  19χρονος  που είχε τραυματιστεί  στο πόδι, σε τροχαίο αρχικά μεταφέρθηκε στο Ασκληπιείο Βούλας.

Αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες διεκομίσθη στο ΚΑΤ όπου παρουσίασε πυρετό, αμνησία, ζάλη και διαταραχές προσανατολισμού.   Αφού υποβλήθηκε σε  εξετάσεις, αξονικές, ακτινογραφίες κλπ, κρίθηκε ότι ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο. 

Παρά τις προσπάθειες της μητέρας του, όμως, να σηκώσει από το κρεβάτι το 19χρονο, αυτό ήταν αδύνατο.. Το βράδυ της ίδιας ημέρας, ο νεαρός  εισήχθη στην νευροχειρουργική κλινική όπου τα συμπτώματα επέμεναν, με βήχα, πόνους στο στήθος, ταχυπαλμία και παραισθήσεις.

Οι γιατροί ωστόσο δεν αξιολόγησαν ως σοβαρή την κατάσταση υγείας του 19χρονου ο οποίος  «έσβησε» τελικά τα ξημερώματα της επομένης, από πνευμονική εμβολή. Σύμφωνα με τη Δικαιοσύνη, οι γιατροί δεν διέγνωσαν την πνευμονική εμβολή  και ούτε την  πιθανότητα θρόμβωσης για να προχωρήσουν στην επιβαλλόμενη χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook