Με τον αριθμό των οικονομολόγων και των επενδυτών, που εκτιμούν ότι το ευρωομόλογο αποτελεί την καλύτερη -αν όχι και τη μόνη- λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, να αυξάνεται συνεχώς, οι ηγέτες της ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστούν να υποκύψουν στις πιέσεις των αγορών και να προχωρήσουν στην έκδοση ευρωομολόγου ακόμα και εντός του 2012, σύμφωνα με έρευνα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς.

Βάσει αυτής, όπως δημοσιεύει το in.gr, 41 από τους 59 οικονομολόγους που συμμετείχαν, θεωρούν ότι το ευρωομόλογο αποτελεί μία από τις λίγες αποτελεσματικές λύσεις στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Επίσης, οι περισσότεροι περιμένουν την πρώτη τους έκδοση το 2012 ή το 2013.

Ενδεικτική άλλωστε της τάσης που υπάρχει για το ευρωομόλογο είναι η αντίδραση των αγορών μετά τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, ότι το ευρωομόλογο, εάν υπάρξει, θα αργήσει να θεσπιστεί και να καταστεί διαθέσιμο στους επενδυτές.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι θα επικεντρωθούν στην οικονομική ολοκλήρωση της Ένωσης, κάτι όμως που δεν φαίνεται ικανό να ηρεμήσει τις αγορές.

Οι 41 από τους 59 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν σχετικά από το πρακτορείο Ρόιτερς εξέφρασαν τη γνώμη ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εκδώσουν κοινά ομόλογα, τα οποία θεωρούν ένα από τα λίγα μέτρα που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των κρίσεων χρέους, οι οποίες απειλούν να προκαλέσουν τεράστια προβλήματα και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Οι 36 από τους 60 αναμένουν ότι οι ηγέτες των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα συμφωνήσουν τελικά να εκδοθούν ευρωομόλογα. Οι περισσότεροι μάλιστα, περιμένουν την πρώτη τους έκδοση το 2012 ή το 2013.

«Είτε θα υπάρξει μια πορεία προς την έκδοση κοινών ομολόγων είτε το όλο εγχείρημα θα διαλυθεί και θα βυθιστεί», υποστήριξε ο Ράσελ Σίλμπερστον, στέλεχος της εταιρίας Investec Asset Management, η οποία διαχειρίζεται πόρους αξίας 31 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Θεωρητικά το ευρωομόλογο θα επιτρέψει στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης να επιστρέψουν στις χρηματαγορές και θα δώσει στους επενδυτές εχέγγυα.

Για να αποτραπεί μια «ανεύθυνη» χρήση του, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι απαιτείται ευρύτερη δημοσιονομική ολοκλήρωση ή τουλάχιστον ένα πιο αυστηρό δημοσιονομικό πλαίσιο.

«Μια προϋπόθεση για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων είναι η πρόσβαση της ΕΕ σε μηχανισμούς δημοσιονομικού ελέγχου στις χώρες» της ευρωζώνης, σχολίασε ο Νόρμπερτ Μπρεμς, οικονομολόγος της Oppenheim Research, εταιρίας η οποία εδρεύει στην Κολονία.

Αυτοί θα μπορούσαν να συμπεριλαμβάνουν αυτόματες διαδικασίες «τιμωρίας» της παραβίασης των κανόνων όσον αφορά τους εθνικούς προϋπολογισμούς ή/και τη θέσπιση ορίου χρέους στα συντάγματα των κρατών-μελών, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook