“Να σταματήσει κάθε διαδικασία εκχώρησης” – Δείτε την ανακοίνωση

Ανακοίνωση εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων σχετικά με το κτίριο της 5ης Μεραρχίας με που ζητά από τις πρυτανικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να σταματήσει κάθε διαδικασία εκχώρησης.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή του αναφέρει:

Τους τελευταίους μήνες την χανιώτικη κοινωνία απασχολεί η πρόθεση του Πολυτεχνείου Κρήτης να εκχωρήσει αντί μελλοντικού μισθώματος τα κτίρια της 5ης Μεραρχίας στο λόφο Καστέλι  σε εταιρία τουριστικών υποδομών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων εξ αρχής επισήμανε ότι το όλο θέμα δεν αφορά στενά μόνο το Πολυτεχνείο αλλά  το σύνολο της κοινωνίας, τη φυσιογνωμία και την ιστορικότητα της πόλης μας. Ταυτόχρονα, επειδή πιστεύουμε ότι η υπεράσπιση του Δημόσιου χώρου είναι μεν θέμα εξόχως πολιτικό, δεν προσφέρεται όμως για κομματικούς διαξιφισμούς αποφύγαμε τη δημόσια κομματική τοποθέτηση, αφού μάλιστα οι συλλογικότητες της πόλης, ο Δήμος και οι παρατάξεις που δρουν σε αυτόν καθώς και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας (πχ Εφορία Αρχαιοτήτων) μίλησαν και μιλούν για το θέμα.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ παρενέβησαν σε όλες τις εξελίξεις, ενώ τα στελέχη του και οι βουλευτές του κατά διαστήματα ερωτήθηκαν και απάντησαν επ’ αυτού. Ωστόσο η παράδοξη, τουλάχιστον, επιμονή της ΝΔ και του αρχηγού της προσωπικά να μετατρέψει την επιχειρούμενη εκχώρηση σε «επένδυση – σημαία» του νεοφιλελευθερισμού, οδηγεί στην ανάγκη διασαφήσεων. Ξεκαθαρίζουμε, λοιπόν, τη θέση μας, ως εξής:

1.- Τα προβλήματα υποχρηματοδότησης που αντιμετωπίζει το Πολυτεχνείο Κρήτης είναι υπαρκτά και είναι θεμιτό και επιθυμητό να καταβάλλονται προσπάθειες για εξεύρεση πρόσθετων πόρων.

2.- Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει δεχθεί ευάριθμες δωρεές από πολίτες των Χανίων και από την Πολιτεία. Με την κατάλληλη αξιοποίηση αφ’ ενός θα δυνάμωναν οι δεσμοί του ιδρύματος με την πόλη με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη. Η σχέση του Πολυτεχνείου με την πόλη των Χανίων επιβάλλει τον σεβασμό της ιστορίας της πόλης, αλλά και την αρμονική συνεργασία  του με τους θεσμούς της πόλης για τη συλλογική αντιμετώπιση  των προβλημάτων.

3.- Είναι απολύτως σεβαστό το αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων. Η αυτοτέλεια αυτή αφορά πρωτίστως το ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο. Κάθε κίνηση αξιοποίησης της περιουσίας των ΑΕΙ οφείλει να συνάδει με το Σύνταγμα, τους νόμους του κράτους και να σέβεται τη φύση και τα μνημεία. Ασφαλώς δεν είμαστε αντίθετοι στην επιχειρηματικότητα, αλλά αντίθετοι σε επιχειρηματικές κινήσεις που δεν σέβονται την ιστορία της πόλης και τους πολίτες της.

4.- Το κτίριο της 5ης Μεραρχίας Κρητών βρίσκεται στην καρδιά της μινωικής Κυδωνίας και είναι σημαντικό κομμάτι της πρόσφατης ιστορίας της Κρήτης.  Η ανεμπόδιστη χρήση του ανοιχτού χώρου από τους πολίτες είναι  αυτονόητο δικαίωμα όλων των κατοίκων και των επισκεπτών. Κάθε δραστηριότητα που είτε επιχειρεί να οικειοποιηθεί κατ’ αποκλειστικότητα το χώρο είτε να παρεμποδίζει την ελεύθερη πρόσβαση σ’ αυτόν, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή.

5. Τα κτίρια αποκτήθηκαν με χρηματική δωρεά από το Υπουργείο Παιδείας προς το Πολυτεχνείο Κρήτης. Η δωρεά είχε προφανή κοινωφελή χαρακτήρα δόθηκε δηλαδή για να υπηρετούνται οι εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες του Ιδρύματος. Δεν μπορεί, συνεπώς, να μεταβληθεί ο χαρακτήρας της και να «αξιοποιηθούν» για επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Για τους παραπάνω λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων συντάσσεται με το πλειοψηφικό κομμάτι της χανιώτικης κοινωνίας και ζητά από τις πρυτανικές αρχές να αναθεωρήσουν την απόφασή τους, να σταματήσει κάθε διαδικασία εκχώρησης και να ανοίξει ένας ειλικρινής δημόσιος διάλογος που θα οδηγήσει στη χρήση τους για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς, σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με την Πολιτεία, τον Δήμο και την Εφορία Αρχαιοτήτων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook