Την δική της εκδοχή των γεγονότων σχετικά με την μεταφορά πυροσβεστών από την Κεφαλονιά, δίνει η πλοιοκτήτρια εταιρία.

Οπως κατήγγειλε χθες η Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών (ΠΟΠΥΣΥΠ), η Kefalonian Lines κατέβασε από το πλοίο πυροσβέστες που είχαν πάει στο νησί προκειμένου να συμμετέχουν στην κατάσβεση της φωτιάς στα Σιμωτάτα και επέστρεφαν στην βάση τους. 

«Η Kefalonian Lines με προκλητικό τρόπο τους κατέβασε προσβάλλοντάς τους από το καράβι της, διότι δεν έχει σύμβαση με τους πυροσβέστες, όπως ισχυρίζεται», κατήγγελε συγκεκριμένα η  ΠΟΠΥΣΥΠ. Με την επιστολή της, μάλιστα, ζητούσε από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη «την άμεση παρέμβαση σας, ώστε οι συνάδελφοι να αποχωρήσουν από την Κεφαλονιά, διότι η παραμονή τους εκεί επιβαρύνεται με χρήματα -φαγητό διαμονή κλπ – τα οποία όμως δεν τα έχουν και αδυνατούν».

Αντίθετα, η εταιρεία απαντά πως επανειλημμένως έχει στηρίξει το έργο κρατικών λειτουργών που στηρίζουν την Κεφαλονιά σε περιπτώσεις ανάγκης και πως αυτό είχε πρόθεση να κάνει και στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Παρόλα αυτά, τονίζεται στην σχετική ανακοίνωση, η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τηρεί τον νόμο και δεν μπορεί να δέχεται προς επιβίβαση τον οποιονδήποτε, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει λίστα επιβατών αλλά και έκδοση μηδενικού εισιτηρίου. 

Αναλυτικά, η απάντηση της εταιρίας: 

Σχετικά με την επιστολή – καταγγελία της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. περί δήθεν αποκλεισμού πυροσβεστών στο λιμένα του Πόρου Κεφαλονιάς από την Kefalonian Lines, σημειώνουμε τα παρακάτω.

Η Kefalonian Lines, ως ναυτιλιακή – ακτοπλοϊκή εταιρεία υπόκειται σε πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο κανόνων ασφαλούς πλεύσης και μεταφοράς επιβατών, πληρώματος και οχημάτων. Για αυτό το σκοπό, η εκτέλεση των δρομολογίων της γίνεται πάντοτε βάσει τήρησης συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και καταστάσεων επιβατών και οχημάτων, χωρίς «εκπτώσεις» σε θέματα ασφαλείας επιβατών και πληρώματος.

Όσον αφορά στην «καταγγελία» της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. -για την οποία, σημειωτέον, ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε.- συνοψίζουμε τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα.

Αρχικά, το αρμόδιο όργανο του Λιμενικού Σταθμού Πόρου Κεφαλονιάς ζήτησε από την Kefalonian Lines να καθυστερήσει τον απόπλου του πλοίου «Νήσος Κεφαλονιά» από τον Πόρο Κεφαλονιάς προς την Κυλλήνη, προκειμένου να μεταφερθεί δείγμα λαδιών πυροσβεστικού αεροσκάφους που επιχειρούσε για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονταν στην Κεφαλονιά. Πράγματι, το σχετικό δείγμα μεταφέρθηκε στο «Νήσος Κεφαλονιά», βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου.

Ωστόσο, προσήλθαν στο λιμάνι του Πόρου Κεφαλονιάς προς αποχώρηση από το νησί μας και πυροσβέστες χωρίς καμία προηγούμενη επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση της εταιρείας μας από την αρμόδια Υπηρεσία. Η ενημέρωση αυτή είναι υποχρεωτική και λαμβάνει χώρα σε κάθε περίπτωση γεγονότων έκτακτης ανάγκης, σαν αυτές που βιώνει το νησί της Ζακύνθου και το νησί μας αυτές τις μέρες. Επιπλέον, οι εν λόγω πυροσβέστες δεν ανήκαν σε καμία κατάσταση επιβίβασης προς αποχώρησή τους από την Κεφαλονιά, όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία (βάσει της οποίας επιβιβάζονται στα πλοία όλο το προσωπικό του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας).

Παρόλο που δεν διέθεταν το απαιτούμενο «Φύλλο Πορείας» και δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη σχετική κατάσταση επιβίβασης προς αποχώρηση από την Κεφαλονιά, υπάλληλος συνεργαζόμενου πρακτορείου του Πόρου Κεφαλονιάς τους πρότεινε να ταξιδέψουν με την έκδοση μηδενικών εισιτηρίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταγραφή τους στην απαιτούμενη λίστα επιβατών για σκοπούς ασφαλείας. Καθιστούμε δε σαφές, ότι η Kefalonian Lines ουδεμία ενημέρωση είχε ως προς τον παραπάνω χειρισμό από το εν λόγω πρακτορείο, ενώ η Διοίκηση της Kefalonian Lines ενημερώθηκε σχετικά εκ των υστέρων.

Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι πληθώρα πυροσβεστών και πυροσβεστικών οχημάτων έχουν μεταφερθεί υπό τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, χωρίς ουδέποτε να προκύψει κανένα πρόβλημα ή δυσλειτουργία. Πέραν δε τούτων, επισημαίνουμε ότι, χθες 16 Αυγούστου 2017 το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν σε 24ωρη επιφυλακή προκειμένου να μεταφέρει ΔΩΡΕΑΝ, σε περίπτωση που απαιτούνταν, επιπλέον δυνάμεις για την ενίσχυση του έργου κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Όλοι οι Κεφαλλονίτες γνωρίζουν ότι η Kefalonian Lines έχει επανειλημμένα συνδράμει καθοριστικά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και κάθε κρατικής υπηρεσίας. Αναφέρουμε δε ενδεικτικά ότι, την περίοδο των σεισμών το 2014, η Kefalonian Lines για περίοδο πλέον των 4 μηνών μετέφερε ΔΩΡΕΑΝ περισσότερα από 3.000 στελέχη του κρατικού μηχανισμού τα οποία μετέβαιναν στο νησί μας στο πλαίσιο διαχείρισης της τότε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Τέλος, η Kefalonian Lines, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και κάθε φορέα του κρατικού μηχανισμού που θέλει να συμβάλει σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες που βιώνει το νησί μας. Με εκτίµηση, Kefalonian Lines

iefimerida.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook