«Μπορεί να εξελιχθεί σε “μείζονα κατάσταση έκτακτης ανάγκης”»

Σε «μείζονα κατάσταση έκτακτης ανάγκης» μπορεί να εξελιχθεί η αυξανόμενη ροή μεταναστών προς την Ισπανία από τη Βόρεια Αφρική, σε περίπτωση που διατηρηθεί ο ρυθμός αυτός, δήλωσε ο οργανισμός μετανάστευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μετά τη διάσωση μεγάλων ομάδων ανθρώπων τις τελευταίες ημέρες, περιλαμβανομένων και 300 κοντά στις νότιες ακτές της Ισπανίας που επιχείρησαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο από το Μαρόκο, πάνω από 9.000 μετανάστες έφθασαν δια θαλάσσης φέτος στην Ισπανία, ξεπερνώντας τον αντίστοιχο αριθμό για το σύνολο του 2016, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Επιπρόσθετα, στη διαδρομή αυτή έχουν καταγραφεί 121 θάνατοι μεταναστών συγκριτικά με 128 για το σύνολο του 2016.

«Καταλαβαίνουμε από τους εμπειρογνώμονές μας ότι η Ισπανία βιώνει κάτι σαν αυτό που έζησε η Ελλάδα στις αρχές του 2015 ή η Ιταλία ακόμα νωρίτερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Τζόελ Μίλμαν σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, την οποία αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τα σκάφη που κατευθύνονται στην Ισπανία είναι πολύ μικρότερα και μεταφέρουν λιγότερους μετανάστες από αυτούς που διασχίζουν τη θάλασσα προς την Ιταλία από τη Λιβύη, ή προηγουμένως από την Τουρκία προς την Ελλάδα, αλλά τώρα καταφθάνουν σε καθημερινή βάση, δήλωσε.

«Προφανώς, αν αυτό συνεχιστεί, με το ρυθμό που αυξάνεται θα μπορούσε να είναι μια μείζων κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε ο Μίλμαν, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να συνδράμουν κι άλλοι οργανισμοί ανθρωπιστικής βοήθειας.

Η Ισπανία φέτος ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού των μεταναστών που φθάνουν στη χώρα δια θαλάσσης ή προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα προς τους δύο ισπανικούς θύλακες στη βόρεια Αφρική, Θέουτα και Μελίγια, και οι αριθμοί αναμένεται να διπλασιαστούν συγκριτικά με το 2016.

«Αυτή τη στιγμή, η εκτίμησή μας είναι ότι το 9% αυτών που κινούνται προς την Ισπανία είναι παιδιά», επισήμανε η Σάρα Κρόου, εκπρόσωπος της UNICEF.

Από τις αρχές του έτους, 119.069 μετανάστες και πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη δια θαλάσσης, με το 83% εξ αυτών να φθάνει στην Ιταλία και τους υπόλοιπους να μοιράζονται μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ισπανίας, σύμφωνα με τον ΔΟΜ. Την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καταγράφηκαν 266.423 αφίξεις σε όλη την περιοχή, προσθέτει η ανακοίνωση.

Παρόλα αυτά, «οι θάνατοι φέτος στη Μεσόγειο είναι 800 λιγότεροι σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι», είπε ο Μίλμαν. Τα στοιχεία του ΔΟΜ δείχνουν ότι αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών ή αγνοουμένων ανέρχεται σε 2.410.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook