Αναφορά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης σχετικά με τις επισημάνσεις του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ηρακλείου (ΣΕΚΝΗ) για τους απορριπτέους κτηνοτρόφους από την εκκαθάριση της εξισωτικής του 2010.

Σύμφωνα με το σχετικό έγγραφο του ΣΕΚΝΗ, αρκετοί κτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου απορρίφθηκαν της καταβολής του υπόλοιπου της εξισωτικής του 2010. Μια κατηγορία αφορά 50 περίπου κτηνοτρόφους με αγρονομικές παραβάσεις (βάσει των στοιχείων που κοινοποίησε το αγρονομικό τμήμα Ηρακλείου στον ΟΠΕΚΕΠΕ) και άλλη μια κατηγορία αφορά διορθώσεις σε υπερβάσεις εκτάσεων που έγιναν έγκαιρα και, παρότι έχει ενημερωθεί το σύστημα, δεν συμπεριλήφθηκαν στους δικαιούχους.

Σε ότι αφορά την κατηγορία των αγροζημιών δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει παρερμηνευθεί ο νόμος ο οποίος αναφέρεται σε υποτροπιασμό αγρονομικών παραβάσεων με καταδικαστικές αποφάσεις (ακραίες περιπτώσεις).

Είναι αδιανόητο να απορρίπτεται κτηνοτρόφος επειδή τα ζώα του έκαναν εντός του έτους μια αγροζημία των 75€ και η οποία πληρώθηκε.

Ακόμη και η συμπλήρωση τριών καταδικαστικών αποφάσεων εντός του ιδίου έτους αποτελούν υπερβολή όταν οι αγροζημίες ή οι παραβάσεις δεν γίνονται εσκεμμένα.
Τα ζώα μπορεί κάποια στιγμή να σπάσουν το φράκτη ή να ανακαλύψουν ένα άνοιγμα, να εξέλθουν της περίφραξης και να ζημιώσουν κάποια καλλιέργεια.

Αυτό αποτελεί σύνηθες φαινόμενο την εποχή της κυνηγετικής περιόδου όπου κυνηγοί ανοίγουν τις περιφράξεις για να περάσουν τα σκυλιά τους και δεν τις κλείνουν μετά ή στις περιπτώσεις όπου αδέσποτα σκυλιά στριμώχνουν τα ζώα στην περίφραξη και υπό την πίεση του πνιγμού αυτή υποχωρεί.

Επίσης τούτο θα μπορεί να προκληθεί σκόπιμα από κάποιο κακοπροαίρετο για να καταστρέψει ένα κτηνοτρόφο τον οποίο δεν συμπαθεί.

Αγρονομικές παραβάσεις θεωρούνται και συμπεριλαμβάνονται στα κριτήρια απόρριψης οι περιπτώσεις όπου κτηνοτρόφοι μηνυθούν εντός γεωργικής ζώνης ακόμη και σε ιδιόκτητες εκτάσεις και χωρίς μάλιστα να έχουν προκαλέσει τα ζώα τους αγροζημίες σε τρίτους. Το παράδοξο της υπόθεσης αυτής είναι ότι εξαιρέθηκαν της εξισωτικής ακόμη και οι κτηνοτρόφοι για τους οποίους έχουν εκδοθεί αθωωτικές αποφάσεις από τα αρμόδια δικαστήρια και παρότι ο σχετικός πίνακας κοινοποιήθηκε στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Εκ των παραπάνω θεωρούμε ότι πρέπει να αποσαφηνιστεί με σοβαρότητα ο χαρακτήρας των παραβάσεων για να μην εξοντωθούν οι ενσυνείδητοι και συνεπείς κτηνοτρόφοι.

Ο ΣΕΚΝΗ έχει καταγγείλει κατ’ επανάληψη κάθε εσκεμμένη παραβατική συμπεριφορά κτηνοτρόφων που αποβαίνει σε καταστροφή ή βιαιοπραγία ξένης ιδιοκτησίας, πλην όμως ο κλάδος των κτηνοτρόφων δεν μπορεί και δεν θα ανεχθεί να τελεί συλλήβδην υπό διωγμό.

Τέλος, καταλήγουν ζητώντας την αποκατάσταση της αδικίας με την άμεση πληρωμή των εν λόγω κτηνοτρόφων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook