Η οικονομική κρίση χτύπησε και την πόρτα των ιδιωτικών σχολείων, τα οποία έρχονται αντιμέτωπα με «λουκέτα» και μείωση στον αριθμό των μαθητών που φτάνει μέχρι και το 25%.

Οι γονείς, και κυρίως αυτοί των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων, αδυνατούν να ανταποκριθούν στα υψηλά δίδακτρα και προτιμούν να στείλουν φέτος τα παιδιά τους στα δημόσια σχολεία.

Αυτήν τη στιγμή, όπως δημοσιεύει το Έθνος, έχουν κλείσει 7 ιδιωτικά δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια σε όλη τη χώρα και θα κλείσουν και 20 νηπιαγωγεία. Το πρόβλημα θα φανεί όμως σε όλες του τις διαστάσεις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία.

Από τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα φαίνεται ότι:

• Στα γυμνάσια-λύκεια η μείωση ανέρχεται περίπου στο 25%.
• Στα μεγάλα παραδοσιακά σχολεία η μείωση είναι κάτω από 10%.
• Στα δημοτικά η μείωση, με τα ίδια στοιχεία, φτάνει στο 10-12%.
• Μείωση ενδιαφέροντος παρατηρείται και στα σχολεία όπου υπήρχε μεγάλη λίστα αναμονής.
• Στα στοιχεία για τη μείωση των μαθητών που παρατίθενται δεν περιλαμβάνονται στοιχεία των μαθητών των σχολείων που έκλεισαν.

Ενδεικτικό της κατάστασης που διαμορφώθηκε είναι ότι με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας τα δύο τελευταία χρόνια (2009-2010 και 2010-2011) εγκατέλειψαν τα ιδιωτικά περί τους 4.000 μαθητές. Αν συνυπολογιστεί και η χρονιά 2008-2009, οπότε άρχισε να εκδηλώνεται το φαινόμενο, ο αριθμός ανεβαίνει στους 17.276 μαθητές!

Οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται στα ιδιωτικά σχολεία εκτιμούν ότι η κάμψη των εγγραφών στην ιδιωτική εκπαίδευση οφείλεται κυρίως στους εξής λόγους:

• Στην οικονομική κρίση η οποία έχει πλήξει τα μεσαία στρώματα (μισθωτούς, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και αυτοαπασχολούμενους), που όμως είναι και οι κυριότεροι πελάτες των ιδιωτικών σχολείων. Προφανώς τα συγκεκριμένα νοικοκυριά θεώρησαν ότι το ιδιωτικό σχολείο καταναλώνει μεγάλο κομμάτι του οικονομικού τους προϋπολογισμού.

• Στις μεγάλες αυξήσεις στα δίδακτρα. Οταν το 2004 απελευθερώθηκαν τα δίδακτρα για τις εισαγωγικές τάξεις των ιδιωτικών σχολείων, αυτά έφτασαν στα ύψη και παρατηρήθηκαν αυξήσεις συνολικά μέχρι και 200%. Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα οι γονείς πλήρωναν και πληρώνουν σε ιδιωτικά σχολεία φύκια για μεταξωτές κορδέλες, αφού οι εκπαιδευτικές υπηρεσίες που προσφέρουν είναι κάτω του μετρίου.

Από την άνθηση στην πτώση

Το 2000 ήταν μια χρονιά άνθησης των ιδιωτικών σχολείων, αν σκεφτεί κανείς ότι είχαν δοθεί 58 νέες άδειες ίδρυσης σε Αττική και επαρχία και ταυτόχρονα ιδρύθηκαν 64 επιπλέον ιδιωτικά ΤΕΕ (Τεχνικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια) σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα εκείνη τη χρονιά είχαν γραφτεί στα ιδιωτικά σχολεία 10.000 μαθητές περισσότεροι από το 1999 και κυρίως στα γυμνάσια και λύκεια.

Μάλιστα μεγαλύτερη ζήτηση υπήρχε από τους γονείς για τα ιδιωτικά λύκεια και πολύ λιγότερο για νηπιαγωγεία και δημοτικά. Η μεγάλη ζήτηση για την ιδιωτική εκπαίδευση ξεκίνησε από την πρώτη χρονιά ουσιαστικής εφαρμογής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης (από το 1998) και αρχικά είχε αποδοθεί στην αναστάτωση που τότε είχε προκληθεί (με τις πολύμηνες καταλήψεις) στα δημόσια σχολεία. Ομως και το 2000 η ζήτηση για εγγραφές σε ιδιωτικά σχολεία ήταν αυξημένη, και ιδιαίτερα σε επαρχιακές πόλεις όπου στο παρελθόν δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου ιδιωτικά σχολεία.

Τότε ο αριθμός των μαθητών όλων των βαθμίδων που φοιτούσαν στην ιδιωτική εκπαίδευση ανέρχονταν στους 91.500, εκ των οποίων οι 40.973 φοιτούσαν σε γυμνάσια, λύκεια και ΤΕΕ.

Οι ιδιωτικές σχολικές μονάδες, σύμφωνα με τα τότε στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, κατανέμονταν ως εξής: 102 γυμνάσια, 96 λύκεια, 80 ΤΕΕ. Στα παραπάνω σχολεία δεν περιλαμβάνονται τα "ξένα" (πρεσβειών, αμερικάνικης παροικίας κ.ά.) τα οποία ανέρχονταν στα 40 και αριθμούσαν επιπλέον 6.500 μαθητές. Οσο για το εκπαιδευτικό προσωπικό των ιδιωτικών σχολείων έφτανε τους 10.400.