O 45χρονος Αμπντελμπακί Ες Σάτι είχε στο παρελθόν σχέσεις με τρομοκράτες – Εξετάζεται αν είναι ο νεκρός από την έκρηξη στο σπίτι που βρέθηκαν 20 μπουκάλες βουτανίου – Την Τρίτη είπε ότι φεύγει για Μαρόκο

Τον ρόλο ενός Ιμάμη, του Αμπντελμπακί Ες Σάτι, στη διπλή τρομοκρατική επίθεση σε Βαρκελώνη και Καμπρίλς ερευνούν πλέον οι ισπανικές αρχές με ορισμένους να υποστηρίζουν ότι αυτός ήταν ο «εγκέφαλος» πίσω από τον πυρήνα των 12 ατόμων που πραγματοποίησε τις επιθέσεις με τους 14 νεκρούς.

Αστυνομικοί το βράδυ του Σαββάτου έκαναν έρευνα στο σπίτι του στην πόλη Ρίπολ αναζητώντας DNA και αποτυπώματα προκειμένου να ξεκαθαρίσουν αν ο Ες Σάτι ήταν ο άνδρας που σκοτώθηκε στην έκρηξη στο σπίτι στην Αλκανάρ, στο σπίτι, δηλαδή, στο οποίο οι τζιχαντιστές ετοίμαζαν τις ισχυρότατες βόμβες προκειμένου να πραγματοποιήσουν το μεγαλύτερο χτύπημα στην Ευρώπη.

Ο 45χρονος Ες Σάτι εμφανίστηκε στην Ρίπολ πριν από περίπου 2 χρόνια αλλά σταμάτησε να κυρήσσει πριν από περίπου δύο μήνες.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ήταν οπαδός του φονταμεταλιστικού κινήματος των Σαλαφιστών.

Αυτό που προσπαθούν να διακριβώσουν είναι αν ο 45χρονος ιμάμης ήταν αυτός που ριζοσπαστικοποίησε τους νεαρούς τζιχαντιστές.

Ο συγκάτοικός του δήλωσε ότι την Τρίτη ο Ες Σάτι του ανακοίνωσε ότι θα φύγει για το Μαρόκο και έκτοτε δεν έχει ακούσει κάτι νεότερο από αυτόν.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο εν λόγω Ιμάμης κατά καιρούς είχε σχέσεις με άλλους τρομοκράτες όπως με υπόπτους που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Αλ Κάιντα στη Μαδρίτη το 2004 που άφησε πίσω της 191 νεκρούς αλλά και με τα μέλη ενός τρομοκρατικού πυρήνα που εξαρθρώθηκε το 2006. Οι ίδιες πληροφορίες που επικαλείται η ιστοσελίδα ΟΚ Diario αναφέρουν ότι συγκάτοικός του για ένα διάστημα ήταν ο Μπελκασέμ Μπελίλ, ο οποίος το 2003 έκανε επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο σε στρατιωτική βάση στο Ιράκ σκοτώνοντας 28 ανθρώπους, ανάμεσά τους και 19 Ιταλοί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook