Όλα συνέβησαν όταν η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά επισκέφθηκε ένα γραφικό -κατά τα άλλα μαγαζάκι, στη Σύρο για να δειπνήσει με την παρέα της.

Όπως εξιστορεί σε μία ανάρτηση που έκανε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, την “πάτησε” σαν τουρίστρια, και σε αυτό συνηγόρησε το γεγονός ότι μιλούσε γαλλικά με τη συντροφιά της.

H δημοσιογράφος αναφέρει ότι ακριβοπλήρωσε τους θαλασσινούς μεζέδες και στο κατάστημα δεν υπήρχαν πουθενά αναρτημένες οι τιμές και δεν υπήρχε POS και τέλος, στην απόδειξη δεν αναφέρονταν τα πιάτα που παρήγγειλαν.

Μετά, λοιπόν, την απήχηση της ανάρτησης της, η υπεύθυνη της ταβέρνας απάντησε, λέγοντας πως η κακή κριτική της ήταν η καλύτερη διαφήμιση για το μαγαζί, ενώ είχε πει και την ατάκα  «όποιος θέλει να τρώει μισό μέτρο χταπόδι, το πληρώνει».

Η διαδικτυακή κόντρα, όμως, φαίνεται πως δεν σταματά εκεί, καθώς η Μαρία Δεναξά έκανε δεύτερη ανάρτηση επί του θέματος, αναφέροντας πως το συμβάν είναι ουσιαστικά μία «Μικρογραφία της ελληνικής νοοτροπίας».

Η δημοσιογράφος σε μία μακροσκελή ανάρτηση ανέφερε πως της έκανε εντύπωση το ότι πολλοί συντοπίτες τα έβαλαν εναντίον της, κατηγορώντας την ότι είχε πρόθεση να δυσφημήσει τον τόπο της, τη Σύρο. Χωρίς να αναφερθεί καθόλου στα όσα ανήρτησε η υπεύθυνη της ταβέρνας, η Μαρία Δεναξά ανέφερε πως δεν είχε καμία πρόθεση να δυσφημήσει την Σύρο, ενώ η ίδια δημοσίευσε και κάποια μηνύματα που της έκαναν εντύπωση.

Μικρογραφία της ελληνικής νοοτροπίας
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση στην ανάρτηση που έκανα για το κατάστημα με τις αστρονομικές τιμές στη Σύρο, είναι ότι πολλοί ξένοι παραθεριστές που βρίσκονται στο νησί κι έτυχε να τη διαβάσουν, μου έστειλαν ευχαριστήρια μηνύματα για την προειδοποίηση.
Αντιθέτως ορισμένοι ντόπιοι το είδαν διαφορετικά κι αντί να σταθούν σε μια από τις πιο ανίατες πληγές του ελληνικού τουρισμού, έβαλλαν εναντίον μου, κατηγορώντας ότι πρόθεση ήταν να δυσφημήσω τον τόπο μου τον οποίο υπεραγαπώ, επειδή στη χώρα όπου η δικαιοσύνη πολλές φορές έχει αποδειχθεί τυφλή και παράλογη, δεν «έδωσα» το όνομα του καταστήματος, που όμως μέσα από την περιγραφή «φωτογραφίζω».
Μάλιστα κατ΄εκείνους έπρεπε να αποσιωπηθεί το περιστατικό και να καταγγελθεί μόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες -όπως και προηγουμένως έγινε- αλλά οι αρχές επέδειξαν πλήρη αδιαφορία. Αυτό στάθηκε και η αφορμή για την ανάρτηση την οποία έκανα κατόπιν παρότρυνσης του συζύγου μου, ο οποίος είναι ξένος.
Επιθυμία μας μπροστά στη γενικότερη αδιαφορία και απραξία της ελληνικής πραγματικότητας, ήταν όχι να βρούμε το μπελά μας, αλλά να καταγγείλουμε την καταχρηστική συμπεριφορά κάποιων που βλάπτουν εξαιρετικούς εστιάτορες της Σύρου, στους οποίους έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη και ήταν ο κύριος λόγος που στο εν λόγω κατάστημα δεν επιμείναμε για να μας φέρουν τιμοκατάλογο. 
Άλλωστε πόσες φορές σε ταβερνάκια οι βιαστικοί σερβιτόροι δεν λένε: να σας φέρω κατάλογο ή να σας πω τι έχω;
Πουθενά μέσα στο κείμενο δεν κατηγορώ ή δυσφημώ τη Σύρο, αλλά έναν καταστηματάρχη που με τις πρακτικές του εξαπατά καθημερινά ανυποψίαστους τουρίστες, οι οποίοι αν νιώσουν δυσαρεστημένοι από τον τόπο που επισκέπτονται, να είστε σίγουροι ότι δεν θα ξαναγυρίσουν και θα τον δυσφημίσουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, εντός κι εκτός Ελλάδας.
Τελικά σε μια κοινωνία, σε έναν τόπο, σε μια χώρα που θέλει να εξαφανίσει τέτοιες απαράδεκτες νοοτροπίες και να πάει μπροστά, ποιος κάνει περισσότερο κακό; Εκείνος ο οποίος θέλει να τις αποσιωπήσει…να τις κρύψει κάτω από το χαλάκι ή εκείνος που τις καταγγέλλει; .
ΥΓ. Μας εξέπληξε επίσης το γεγονός ότι οι παραθεριστές εντόπισαν με ιδιαίτερη ευκολία μέσα από την περιγραφή το κατάστημα, ενώ ορισμένοι συμπατριώτες μου που με κατηγορούν για δυσφήμιση, φαίνεται να το ψάχνουν ακόμα…
Στην τελευταία φωτογραφία με έχουν επικηρύξει κιόλας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook