Παρόλο που σε πολλούς μπορεί να φανεί παράξενο, κοιτάζοντας κανείς τους αριθμούς θα παρατηρήσει πως το YouTube είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης μετά… το ίδιο το Google. Επιπλέον, πρόσφατα μάθαμε πως μόνο τα uploads μέσω των φορητών συσκευών ανέρχονται σε 2 ώρες ανά λεπτό, το οποίο με έναν απλό πολλαπλασιασμό μεταφράζεται σε 2880 ώρες video ανά 24ωρο. Πως καταφέρνει το YouTube να διαχειρίζεται έναν τέτοιο αριθμό από uploads σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα;

Όπως αναφέρει άρθρο στο away.gr, ο Christian Kaiser ήταν στέλεχος στο Netflix μέχρι τον περασμένο Απρίλιο, όταν και αποφάσισε να μετακομίσει στην Google και πιο συγκεκριμένα να αναλάβει τη θέση του Director of Engineering του YouTube. Από εκεί πια είναι από τους πλέον αρμόδιους για να μας εξηγήσει πως η Google καταφέρνει να επεξεργάζετε το 60% των videos που ανεβαίνουν μέσα σε 1 μόλις λεπτό.

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο TechCrunch, η Google βασίζεται σε μια πληθώρα από εργαλεία για να μετατρέπει σε ζωντανό χρόνο και όσο πιο γρήγορα γίνεται τα video στη μορφή που χρησιμοποιούμε εμείς στο YouTube. Πρόσφατα μάλιστα διαφοροποίησαν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται αυτή η διαδικασία, εισάγοντας την παράλληλη επεξεργασία. Αυτή η αλλαγή οδήγησε σε μεγάλη μείωση του χρόνου που χρειάζεται ένα video μέχρι να ετοιμαστεί για τον χρήστη.

Ένας από τους στόχους της Google είναι να μπορεί να φέρει το YouTube σε όσο το δυνατόν περισσότερες τηλεοράσεις, έτσι ώστε να απολαμβάνουμε τα videos από τον καναπέ του καθιστικού μας. Ως αποτέλεσμα η ανάγκη για γρήγορη και χωρίς διακοπές αναπαραγωγή του video γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Αυτήν την περίοδο οι υπάλληλοι του YouTube ασχολούνται με την υλοποίηση μιας τεχνικής για να αλλάζει το bitrate των videos σε ζωντανό χρόνο, ανάλογα με την ταχύτητα της σύνδεσης. Αυτό είναι κάτι που άλλες υπηρεσίες όπως για παράδειγμα το Hulu το έχουν ήδη υλοποιήσει, όμως έλειπε από το YouTube.

Κοιτώντας στο μέλλον, πολλοί αναρωτιούνται πότε ο χρόνος που ο μέσος χρήστης καταναλώνει στην τηλεόραση θα είναι λιγότερος από τον αντίστοιχο χρόνο που καταναλώνει για videos στο Internet. Ο Kaiser δήλωσε πως ήδη υπάρχουν εργαλεία τα οποία προσπαθούν να πετύχουν αυτόν τον στόχο, μερικά από τα οποία όπως το Netflix ή το Hulu είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook