Η πλειοψηφία των βρεφών που πεθαίνουν από αυτή την αιτία είναι μεταξύ 2-4 μηνών.

Ως σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου περιγράφεται ο ξαφνικός, απροσδόκητος και ανεξήγητος θάνατος βρεφών ηλικίας 1 μηνός μέχρι 1 έτους.

Η πλειοψηφία των βρεφών που πεθαίνουν από αυτή την αιτία είναι μεταξύ 2-4 μηνών.

Ο αιφνίδιος θάνατος συμβαίνει χωρίς κανένα απολύτως προειδοποιητικό σημάδι, συνήθως την ώρα που το μωρό κοιμάται.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από το σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος ζωής τους.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσα είναι μεταξύ 24 έως 27 εβδομάδων.

Η έρευνα βασίστηκε στα πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου βρεφών στις ΗΠΑ από το 2012 έως το 2013 και διαπίστωσε τον κίνδυνο θανάτου λόγω του συνδρόμου και άλλων αιτίων που σχετίζονται με τον ύπνο.

Ενώ καταγράφηκε όμως ένας θάνατος για κάθε 2.000 γεννήσεις βρεφών μεταξύ 39 και 42 εβδομάδων, σημειώθηκαν πάνω από 5 θάνατοι για κάθε 2.000 γεννήσεις βρεφών μεταξύ 24 και 27 εβδομάδων.

Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες περίπου 3.500 βρέφη πεθαίνουν από θάνατο στον ύπνο τους. Ο αριθμός έχει μειωθεί πολύ σε σχέση με 25 χρόνια πριν, μετά την έκδοση κατευθυντηρίων γραμμών από την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, σύμφωνα με τις οποίες τα μωρά πρέπει να κοιμούνται ανάσκελα και όχι μπρούμυτα ή στο πλάι.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, η καθηγήτρια Barbara Ostfeld, δήλωσε ότι παρότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε μια πρόωρη γέννηση, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος του συνδρόμου αιφνιδίου θανάτου με την τοποθέτηση του βρέφους για ύπνο ανάσκελα.

Τη μελέτη έκαναν επιστήμονες στο Rutgers University στο Νιου Τζέρσεϋ και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook