Πώς (δεν) θα δοθούν οι επιστροφές μέσω του συμψηφισμού με το φόρο των ακινήτων τον Σεπτέμβριο – Όλες οι λεπτομέρειες και οι εξαιρέσεις – Ποιοι πρέπει να πάνε στις εφορίες

Τον συμψηφισμό του ΕΝΦΙΑ με την επιστροφή φόρου που περίμεναν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς θα δουν τον Σεπτέμβριο 600.000 φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι επιστροφών. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, με απόφαση της κυβέρνησης, αντί οι επιστροφές φόρου να μπουν στους λογαριασμούς των φορολογουμένων θα συμψηφιστούν με τα ηλεκτρονικά ραβασάκια για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ. Οι εκκρεμείς επιστροφές για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων φτάνουν περίπου τα 240 εκατ. ευρώ καθώς σχεδόν το 60% των φορολογουμένων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν έχει λάβει ακόμα την επιστροφή.   
    
Η διαδικασία θα γίνει ως εξής: 

1. Σε πρώτη φάση, από την ερχόμενη Δευτέρα ως την Παρασκευή 31 Αυγούστου, τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ θα αναρτώνται στο Taxisnet. 

2. Στη συνέχεια, από τις αρχές Σεπτεμβρίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα προχωρήσει αυτεπάγγελτα σε συμψηφισμούς της επιστροφής φόρου εισοδήματος με τα νέα χρέη κάθε φορολογούμενου για ΕΝΦΙΑ. Η διαδικασία σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τις 29 Σεπτεμβρίου που εκπνέει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου των ακινήτων. 

3. Οι φορολογούμενοι, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν θα χρειαστεί να πάνε στις εφορίες για να υποβάλλουν αιτήσεις συμψηφισμών εφόσον όλα σχεδιάζεται να γίνουν αυτόματα.  

4. Εξαίρεση αποτελούν μόνο οι σύζυγοι σε περίπτωση που ο ένας από τους δύο είναι δικαιούχος επιστροφής φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί οφειλή για ΕΝΦΙΑ. Σε αυτή την περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να επισκεφθούν την εφορία προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού, εφόσον δεν κατέστη δυνατό να γίνει αυτόματα ο συμψηφισμός μεταξύ δύο συζύγων. Λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.     

5. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μεγαλύτερη από την επιστροφή φόρου, το ποσό που θα απομείνει μετά την αφαίρεση της επιστροφής από τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να εξοφληθεί. Υπενθυμίζεται ότι φέτος ο φόρος των ακινήτων θα πληρωθεί σε πέντε μηνιαίες δόσεις: η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου και η τελευταία ως τις 31 Ιανουαρίου του 2018. 

6. Αν η οφειλή για ΕΝΦΙΑ είναι μικρότερη από την επιστροφή φόρου, το υπερβάλλον ποσό θα πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει ο φορολογούμενος.  

7. Αν ο φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφής δεν έχει οφειλή για ΕΝΦΙΑ τότε μετά το πέρας των συμψηφισμών τον Σεπτέμβριο το συνολικό ποσό της επιστροφής αναμένεται να πιστωθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό. 

protothema.gr

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook