Μετά από επτά μήνες ακυβερνησίας και πολιτικής αβεβαιότητας, το Νεπάλ απέκτησε νέο πρωθυπουργό, τον πρόεδρο του Ενωμένου Μαρξιστικού-Λενινιστικού Κόμματος, Τζαλανάτ Χανάλ.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, Σουμπάς Τσάντρα Νεμβάνγκ, μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στο Σώμα, ο Χανάλ έλαβε 368 ψήφους, σε σύνολο 598. \”Επομένως τον ανακηρύσσω νικητή των εκλογών και νέο πρωθυπουργό\”, κατέληξε.

Μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, Μαντάβ Κουμάρ Νεπάλ, στις 30 Ιουνίου 2010, υπό την πίερση του αντιπολιτευόμενου μαοϊστικού κόμματος, οι ηγέτες των κυριότερων κομμάτων δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη συγκρότηση μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού.

Στις προηγούμενες 16 ψηφοφορίες που έγιναν στο κοινοβούλιο, πριν από τη σημερινή, κανένας από τους τρεις υποψήφιους πρωθυπουργούς δεν είχε καταφέρει να αποσπάσει την πλειοψηφία. Ωστόσο, η Βουλή άλλαξε τους κανονισμούς της και με βάση τους καινούριους απαγορεύτηκε στους βουλευτές να απουσιάζουν κατά την ψηφοφορία για την εκλογή πρωθυπουργού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook