Η ναυτική ιστορία έχει να καμαρώνει για τον θρυλικό «Σκοπελίτη» της.

Όσοι έχετε ταξιδέψει στην άγονη γραμμή των Κυκλάδων, σίγουρα τον ξέρετε- ενδεχομένως τον έχετε επισκεφτεί.

Πρόκειται για το καράβι-σύμβολο των Μικρών Κυκλάδων, που είναι «παντός καιρού». Αγέρωχος, ατρόμητος και πάντα στο πόστο του, ο Σκοπελίτης δεν φοβάται να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της Δονούσας, της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας και του Κουφονησιού, συνδέοντάς τους με τα «κέντρα» της Αμοργού και της Νάξου.

Αν δεν έχετε ταξιδέψει μαζί του προλαβαίνετε στο τσακ: το «Express Scopelitis» ρίχνει άγκυρα στις 31 Οκτωβρίου 2017, καθώς η σύμβαση με το κράτος λήγει.

Ο καπετάν Μήτσος και ο Σκοπελίτης του

Ο καπετάν Δημήτρης Σκοπελίτης γεννήθηκε το 1926 στο Κουφονήσι. Η καταγωγή του είναι από τη Σύμη. Το πραγματικό του επώνυμο είναι Τερεζές, το Σκοπελίτης είναι προσωνύμιο που αποδόθηκε στον προπάππου του (λόγω καταγωγής) και πέρασε από γενιά σε γενιά.

Όταν η περιοχή παλιότερα δεν είχε συγκοινωνία, ο καπετάν Μήτσος έφτανε από την άγονη γραμμή έως την Πάρο, την Νάξο και τη Σύρο, για να βοηθήσει όποιον βρισκόταν σε ανάγκη. Από το 1956, καθημερινά, για 53 χρόνια, μετέφερε ανθρώπους που κινδύνευαν, εγκύους, φάρμακα και προμήθειες αφιλοκερδώς.

Με τα χρήματα που έβγαλε μπαρκάροντας σε ποντοπόρα πλοία, ο καπετάν Μήτσος αγόρασε ένα τρεχαντήρι, τον «Πανορμίτη», έμεινε στο Κουφονήσι κι άρχισε να ψαρεύει επαγγελματικά. Το 1958, εγκαταστάθηκε στα Κατάπολα της Αμοργού και ανέλαβε την ταχυδρομική γραμμή Μικρών Κυκλάδων- Νάξου.

Η ιστορία του «Σκοπελίτη», με πρόδρομο τον «Πανορμίτη», μετράει 51 χρόνια ιστορίας. «Δέκα χρονών ήμουν και τα χέρια μου είχαν ρόζους από το κουπί. Κοιμόμασταν μες στη θάλασσα από παιδιά, την πίναμε για νερό. Λαχτάραγα να μεγαλώσω, να κάνω ένα σκάφος δικό μου, να πιάσω το τιμόνι εγώ, να ταξιδέψω. Να πω “αυτό, να, είναι δικό μου!”, να κάνω κουμάντο εγώ. Και τα κατάφερα!», περιέγραψε ο ίδιος ο καπετάν Μήτσος σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του.

Ο καπετάν Μήτσος και ο στόλος του δεν φοβήθηκαν ποτέ καμία κακοκαιρία. Ήταν τόσο έντονο και μεγάλο το κίνητρο του να βοηθήσουν, που ποτέ δεν δείλιασαν. «Έφυγε» από τη ζωή το 2014, σε ηλικία 88 ετών, γεμάτος θάλασσα και ικανοποίηση. Επιπλέον, ήταν εξαιρετικός βιολιτζής! Έπαιζε σε γάμους και πανηγύρια και κέρδιζε πάντα τις εντυπώσεις.

Από το 1981, τον «Σκοπελίτη» κουμαντάρει ο γιος του καπετάν Μήτσου, ο καπετάν Γιάννης Σκοπελίτης. «Ήταν φοβερά ψύχραιμος. Ποτέ δεν τα έχανε, κι ας μην είχε τότε ούτε καν ενημέρωση για τον καιρό. Αυτός μου έμαθε να σέβομαι, να μην υποτιμώ τη θάλασσα, να μην υπερεκτιμώ το σκάφος και τις δυνατότητές μου. Αυτό θέλω να συνειδητοποιήσει και ο γιος μου», είχε δηλώσει ο καπετάν Γιάννης, παλιότερα, σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ». Ο 30χρονος γιος του θα πάρει το πηδάλιο, όπως εξηγεί ο καπετάν Γιάννης. «Οραματιζόμαστε τη συνέχιση και την αναβάθμιση της εξυπηρέτησης της άγονης γραμμής Αμοργού – Μικρών Κυκλάδων – Νάξου».

Η «Small Cyclades Lines» βραβεύτηκε το 2013 από τη Lloyd’s ως η «ακτοπλοϊκή εταιρεία της χρονιάς» για την κοινωνική προσφορά της. Αυτό δεν είναι τίποτα βέβαια μπροστά στην απήχηση που έχει η ίδια η οικογένεια στη λαϊκή συνείδηση.

Το παρακάτω στιχάκι είναι ενδεικτικό:

Φουρτούνα έπιασε ο καιρός, το κύμα αγριεύει

όλα τα πλοία δέσανε, μα ένα ταξιδεύει.

Ο «Σκοπελίτης» είναι αυτός που κύμα δεν τον πιάνει

και έχει για καπετάνιο του πάντα εσένα Γιάννη.

 

star.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook