Η Daily Stormer δημιούργησε έναν ειδικό τύπο ιστότοπου

Μετά τη δολοφονία μίας ακτιβίστριας υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια λευκής πορείας που είχε οργανωθεί στις αρχές Αυγούστου στο Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, η νεοναζιστική ιστοσελίδα Daily Stormer εκδιώχθηκε από το Διαδίκτυο, αρχικά από τεχνολογικές εταιρείες που συστηματικά αρνήθηκαν να της παρέχουν τις υπηρεσίες τους και στη συνέχεια από χάκερ οι οποίοι προσπάθησαν να την καταστρέψουν.

Έτσι, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ιστοσελίδα βρήκε «καταφύγιο» στο λεγόμενο Σκοτεινό Διαδίκτυο, δημιουργώντας έναν ειδικό τύπο ιστότοπου χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Tor Project, ένα σύστημα που παρέχει στους χρήστες τη δυνατότητα της ανωνυμίας στο Ίντερνετ. Με την κίνηση αυτή, δημιουργήθηκαν εκ νέου προβληματισμοί σχετικά με την αμφιλεγόμενη τεχνολογία του Tor που παρέχει προστασία τόσο σε αντιφρονούντες σε καταπιεστικά καθεστώτα όσο και σε Ναζί, σε παράνομες συναλλαγές και παιδεραστές.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η βρετανική ειδησεογραφική εφημερίδα The Guardian, εκπρόσωπος του Tor Project δήλωσε σχετικά με τη δημιουργία της κρυφής υπηρεσίας της Daily Stormer ότι «είμαστε αηδιασμένοι, εξοργισμένοι και σοκαρισμένοι από την ιδεολογία και τις πράξεις αυτών των ρατσιστών. Αισθανόμαστε το ίδιο κάθε φορά που κάποιος χρησιμοποιεί το δίκτυο ή το λογισμικό του Tor για καταχρηστικούς σκοπούς».

Ίσως η πιο σημαντική χρήση του Tor, για μεγάλο αριθμό των χρηστών του, είναι η απλή πρόσβαση στο ανοιχτό Διαδίκτυο με προστατευμένο και ιδιωτικό τρόπο. Το λογισμικό του Tor δρομολογεί τη διαδικτυακή κίνηση ενός πελάτη μέσω ενός παγκόσμιου δικτύου διακομιστών, σκοπός του οποίου είναι να αποκρύψει την τοποθεσία ή την κίνηση κάποιου χρήστη από οποιονδήποτε διεξάγει διαδικτυακή παρακολούθηση. Μέσω του Tor είναι δύσκολη η ανίχνευση της διαδικτυακής δραστηριότητας κάποιου χρήστη, όπως επισκέψεις σε ιστοσελίδες, διαδικτυακές αναρτήσεις, προγράμματα άμεσων μηνυμάτων και άλλων μέσων διαδικτυακής επικοινωνίας. Στόχος είναι η προστασία της ατομικής ελευθερίας, της ιδιωτικότητας και της δυνατότητας του χρήστη να διεξαγάγει εμπιστευτικές εργασίες χωρίς να καταγράφονται οι διαδικτυακές του δραστηριότητες. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το Tor υποστηρίζει ότι τα ίδια δικαιώματα που προστατεύουν τους «καλούς» προστατεύουν και την Daily Stormer.

«Δεν μπορούμε να αναπτύξουμε εργαλεία ελεύθερου και ανοικτού κώδικα που θα προστατεύουν δημοσιογράφους, ακτιβιστές υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απλούς ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο και παράλληλα να ελέγχουμε ποιος χρησιμοποιεί αυτά τα εργαλεία», αναφέρει η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της. «Το Tor έχει σχεδιαστεί με σκοπό να υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή, εμποδίζοντας οποιονδήποτε ασκεί λογοκρισία, ακόμα κι εμάς. Όπως αναφέρει η Guardian, το Tor δεν μπορεί να αρνηθεί τις υπηρεσίες του στη Daily Stormer, ακόμα κι αν το ήθελε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook