Τουλάχιστον έξι Παλαιστίνιοι –επρόκειτο για τον επικεφαλής και μέλη ένοπλης ομάδας– σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας, λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις κατά τις οποίες σκοτώθηκαν επτά Ισραηλινοί που επέβαιναν σε λεωφορείο που κινούνταν κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Τον θάνατο του αρχηγού των Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης, Καμάλ αλ-Ναϊράμπ, όπως και άλλων πέντε ατόμων επιβεβαίωσαν μέλη της ομάδας. Η επίθεση, που επιβεβαιώθηκε και από το Ισραήλ, έγινε στη Ράφα, πάνω σχεδόν στη μεθόριο με την Αίγυπτο. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούσαν στην περιοχή.

Οι Επιτροπές είναι ένοπλη ομάδα που δρα ανεξάρτητα από τη Χαμάς, επισημαίνει το Reuters.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε επιδρομή με στόχο της Επιτροπές.

Εν τω μεταξύ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου μίλησε σε δηλώσεις του για «επίθεση στην κυριαρχία του κράτους» και προειδοποίησε ότι «το Ισραήλ θα αντιδράσει αναλόγως».

Επτά Ισραηλινοί και επτά δράστες σκοτώθηκαν στην τριπλή συντονισμένη επίθεση που σημειώθηκε στην πόλη Εϊλάτ, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο και την Ιορδανία.

Στόχος της πρώτης επίθεσης ήταν ένα λεωφορείο της κρατικής εταιρείας Egged στο οποίο επιτέθηκαν άνδρες με αυτόματα όπλα. Στο λεωφορείο επέβαιναν κυρίως στρατιωτικοί και από την επίθεση τραυματίστηκαν εννέα άνθρωποι, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό.

Μισή ώρα αργότερα ένα στρατιωτικό όχημα, το οποίο είχε έρθει για να βοηθήσει τους τραυματίες της πρώτης επίθεσης, έγινε στόχος επίθεσης με τηλεχειριζόμενη βόμβα.

Η τρίτη επίθεση, που ήταν και η πιο φονική καθώς έχασαν τη ζωή τους πέντε Ισραηλινοί, σημειώθηκε στις 13:00 (τοπική ώρα) όταν ένα ιδιωτικό αυτοκίνητο χτυπήθηκε από αντιαρματική ρουκέτα κοντά στην Μπέερ Ορά, περίπου 15 χιλιόμετρα βόρεια της Εϊλάτ, αυτή τη φορά κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία.

Το Ισραήλ διά του υπουργού Άμυνας επέρριψε τις ευθύνες για τις επιθέσεις στη Χαμάς: «Οι επιθέσεις προήλθαν από τη Γάζα», υπογράμμισε και απείλησε να «απαντήσει με όλη την δύναμη και την αποφασιστικότητα» που χρειάζονται.

Από την πλευρά της η Χαμάς διέψευσε κάθε σχέση με την επίθεση αλλά την χαιρέτησε καθώς, όπως είπε εκπρόσωπος της, είχε στόχο Ισραηλινούς στρατιώτες.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, λόγω των γεγονότων αναστάλθηκαν οι τακτικές κινητοποιήσεις για το υψηλό κόστος ζωής που ήταν προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook