Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν 900.000 δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Βόρειο Κορέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πρόσφατες πλημμύρες, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η βοήθεια αφορά τρεις επαρχίες (Κανγκγουόν και Βόρειο και Νότιο Χουάνγκε) που πλήγηκαν περισσότερο από τις πλημμύρες στο τέλος Ιουλίου. Υπολογίζεται ότι πέθαναν 30 άνθρωποι ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι.

Άλλες 600.000 δολάρια διατέθηκαν από τις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο και πάλι λόγω των πλημμυρών.

Παραταύτα, από τις πλημμύρες του χειμώνα και την καταστροφή της σοδειάς απειλείται το ένα τέταρτο του πληθυσμού (γύρω στα έξι εκατομμύρια), υπολογίζει ο ΟΗΕ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνει ότι η παροχή της βοήθειας «δείχνει το συνεχές ενδιαφέρον μας για την κατάσταση των Βορειοκορεατών».

Προσθέτει ότι η πάγια θέση του υπουργείου είναι ότι πρέπει να διαχωρίζεται η ανθρωπιστική βοήθεια από πολιτικά ζητήματα ή θέματα ασφάλειας.

Η Βόρειο Κορέα έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ και τις συμμάχους τους στην περιοχή λόγω των πυρηνικών και πυραυλικών δοκιμών που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια αλλά και των θερμών επεισοδίων με τις νοτιοκορεατικές δυνάμεις.

Επισήμως οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας έχουν διακοπεί αν και από τον Ιούλιο γίνονται στη Νέα Υόρκη διερευνητικές επαφές για τη συνέχιση τους.