Ούτε μια, ούτε δύο, αλλά 13 μελέτες για την αναδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας (μια για κάθε περιφέρεια της χώρας, και της Κρήτης) παράγγειλε και πλήρωσε το υπ.Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μελέτες αυτές ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι του 2007 και έκτοτε μένουν στα συρτάρια των υπουργείου, ενώ την ίδια ώρα η τωρινή κυβέρνηση αναθέτει νέα μελέτη για το ίδιο θέμα.

Το Flashnews.gr εξασφάλισε και παρουσιάζει τα συμπεράσματα της μελέτης που ολοκληρώθηκε το 2007 και αφορά στο τι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί η αγροτική οικονομία στην Κρήτη, τόσο σε ότι αφορά στην γεωργική όσο και στην κτηνοτροφική παραγωγή.

Μάλιστα, όπως είπε από την Βουλή, ο υφυπ.Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Δριβελέγκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή του ΛΑΟΣ κ.Ροντούλη, “σε ό, τι αφορά τις μελέτες, έχουν γίνει, έχουν πληρωθεί. Αυτές δεν μπαίνουν στα συρτάρια. Υπάρχουν και άλλες μελέτες.

Όλες οι μελέτες αποτελούν βάση δεδομένων και στοιχεία, επί των οποίων χαράσσεται μία εθνική στρατηγική για τη γεωργία. Και σε σύντομο χρονικό διάστημα και μετά την ενοποίηση των οργανισμών, θα είμαστε έτοιμοι να σας ανακοινώσουμε τη χάραξη εθνικής στρατηγικής για τριετία”.

Η μελέτη για την Κρήτη

Υπο τον τίτλο «Συμπεράσματα μελέτης Περιφέρειας Κρήτης για την εφαρμογή της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», στην συγκεκριμένη μελέτη (η οποία προφανώς καλοπληρώθηκε) ως βασικός στόχος αναφέρεται:

«Η διαμόρφωση συνθηκών ταχείας ανάπτυξης μιας ποιοτικά προσανατολισμένης, υψηλής προστιθέμενης αξίας, ισχυρής φήμης και αναγνωρισιμότητας γεωργοκτηνοτροφίας, που θα παράγει ικανοποιητικά εισοδήματα και θα έχει υψηλές αντοχές στις πιέσεις του εντεινόμενου διεθνούς ανταγωνισμού, ενώ θα συνεισφέρει ικανοποιητικά στην ενίσχυση της περιφερειακής ανταγωνιστικότητας.»

Στην συνέχεια αναλύονται οι στρατηγικοί στόχοι για την :
Αύξηση της ανταγωνιστικότητας
Προστασία και διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος
Ανάπτυξη ανθρωπίνων πόρων
Ολοκληρωμένη Αγροτική Ανάπτυξη

Ειδικότερα και σε ότι αφορά στο ελαιόλαδο πέραν των γενικότερων αναφορών, επισημαίνεται η ανάγκη ίδρυσης Παρατηρητηρίου τιμών Ελαιολάδου και η «άμεση αναγνώριση του ΠΓΕ ελαιολάδου Κρήτης»

Νέες καλλιέργειες

Επίσης ειδικότερες αναφορές γίνονται για τα κηπευτικά, την κτηνοτροφία αλλά και για νέες καλλιέργειες, όπως του πανάκριβου μανιταριού «τρούφα» μέσα σε ελαιώνες, καθώς επίσης και ροδιάς, σπιρουλίνας, κάστανου, κιχώριου, φράουλας, μούρου, σπαραγγιού, αγκινάρας, φραγκοστάφυλου κ.α.

Στο μεταξύ, όπως δημοσίευσε η εφημερίδα «Agrenda» η σημερινή κυβέρνηση ζήτησε από την πολυεθνική εταιρεία συμβούλων Mackenzie Investments να εκπονήσει μελέτη για την διάρθρωση των καλλιεργειών στην Ελλάδα, με στόχο την χάραξη της αγροτικής πολιτικής σε σχέση και με το γνωστό «καλάθι τοπικών προιόντων». Η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί από τους ξένους μελετητές και εκτός από το Μέγαρο Μαξίμου, μια πρώτη γεύση των αποτελεσμάτων αυτής έχουν ήδη πάρει ο υπουργός Κώστας Σκανδαλίδης και ο υφυπουργός Γιάννης Δριβελέγκας στους οποίους και έγινε η σχετική παρουσίαση.
Flashnews/Ναπς

Δείτε εδώ ολόκληρη την μελέτη για την αγροτική ανάπτυξη στην Κρήτη