ΣTO επίκεντρο της δημοσιότητας βρέθηκε και χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor\’s και μάλιστα εξαιτίας δύο εκ διαμέτρου αντίθετων ειδήσεων. Από τη μία πλευρά ο οίκος ικανοποίησε πλήρως τη γαλλική κυβέρνηση ανακοινώνοντας ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε υποβάθμιση της δεύτερης ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης, με αποτέλεσμα η Γαλλία να διατηρεί την ύψιστη αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Από την άλλη, όμως, η κόντρα μεταξύ της Standard & Poor\’Αs και των αμερικανικών αρχών καλά κρατεί. Σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» που αναδημοσιεύει η express.gr, το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης ερευνά εξονυχιστικά το κατά πόσο η Standard & Poor\’Αs βαθμολόγησε με μη αρμόζοντα τρόπο δεκάδες ομόλογα που βασίζονταν σε στεγαστικά δάνεια, κατά τα χρόνια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση.

Παράλληλα η εφημερίδα επισημαίνει ότι η έρευνα ξεκίνησε πριν ο οίκος υποβαθμίσει το αξιόχρεο των ΗΠΑ από «ΑΑΑ» σε «ΑΑ-» στις αρχές του Αυγούστου. Στην έρευνά του, το αμερικανικό υπουργείο αναζητεί περιπτώσεις κατά τις οποίες οι αναλυτές του οίκου ήθελαν να δώσουν χαμηλότερη αξιολόγηση σε ομόλογα, αλλά παρακάμφθηκαν από τα ανώτατα στελέχη.

Η εφημερίδα προσθέτει ότι είναι ασαφές αν η έρευνα του Yπουργείου Δικαιοσύνης αφορά και τους άλλους δύο μεγάλους οίκους αξιολόγησης, τον Moody\’s και τον Fitch.

Σε ό,τι αφορά τη Γαλλία, η επικεφαλής της γαλλικής μονάδας της Standard & Poor\’Αs, Καρόλ Σιρού, δήλωσε χθες στο δίκτυο RTL ότι «ο βαθμός της Γαλλίας είναι σταθερός στο \”AAA\” , αυτό ισχύει από το 1975. Είμαστε βέβαιοι για την αξιολόγηση αυτή».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook