Η φωτιά «άγγιξε» τις αυλές των σπιτιών και έχει «αγκαλιάσει» το μοναστήρι – Σοβαρές ζημιές και σε εστιατόρια – Η Πυροσβεστική έσωσε 100 τουρίστες από τις φλόγες – Μεγάλη φωτιά και στο Ασβεστοχώρι Ιωαννίνων

Σε πλήρη εξέλιξη είναι τα πύρινα μέτωπα σε Αναφωνήτρια, Βολίμες και Πόρτο Βρώμη, στο νησί της Ζακύνθου.

Στην περιοχή της Αναφωνήτριας, όπου εντοπίζεται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μία παλαιά κατοικία, όπου διέμεναν δύο ηλικιωμένοι, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί ταβέρνα της περιοχής, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με το imerazante.gr, οι ένοικοι εγκατέλειψαν το σπίτι σε κατάσταση σοκ, ενώ τουλάχιστον τρεις παρακείμενες οικίες περικυκλώθηκαν από τις φλόγες, με τα επίγεια και τα εναέρια μέσα να καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες να σώσουν σπίτια και άλλες περιουσίες. 

Καταστράφηκαν εξάλλου δύο εστιατόρια έξω από τη Μονή Αναφωνήτριας, ενώ η ίδια η Μονή έχει υποστεί σημαντικές ζημιές στους εξωτερικούς της χώρους. Μέχρι στιγμής δεν κινδυνεύουν κάτοικοι, ενώ ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ βρίσκεται στην περιοχή για παν ενδεχόμενο. Η εντολή εκκένωσης του χωριού δεν είναι υποχρεωτική, με κάθε κάτοικο να αποφασίζει κατά βούληση αν θα μείνει στο σπίτι του ή θα το εγκαταλείψει.

Έτσι, πολλοί κάτοικοι του χωριού Αναφωνήτρια εγκατέλειψαν την περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ άλλοι έμειναν πίσω, για να δώσουν τη μάχη με τις φλόγες, που «άγγιξαν» τις αυλές των σπιτιών.

Οι φλόγες έχουν μετατρέψει σε στάχτες καταστήματα και εστιατόρια, όπου χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές ότι οι εκρήξεις από τις μπουκάλες υγραερίου ακούγονται σε πολλά μέτρα απόσταση. 

 

Μάλιστα, οι φλόγες έχουν «αγκαλιάσει» και το μοναστήρι της Αναφωνήτριας, ενώ υπάρχουν αναφορές πως ένα μέτωπο της φωτιάς κινείται προς την περιοχή του Ναυαγίου, ενώ τα άλλα προς Μαριές και Ορθονιές. 

 
Στην περιοχή επιχειρούν 35 πυροσβέστες με 17 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού από αέρος έκαναν δύο Πετζετέλ.

Παράλληλα, σε μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση 25 οχημάτων, με περίπου 100 επιβαίνοντες, από το λιμάνι στην περιοχή Πόρτο Βρώμη, στο οποίο είχαν φθάσει οι φλόγες, προχώρησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ζακύνθου.

Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι άφησαν στην ακτή το οχήματά τους και νοίκιασαν σκάφη από το λιμάνι και κατά την επιστροφή τους είδαν τις φλόγες να πλησιάζουν στην περιοχή.

Χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής, για να ανοίξει ο δρόμος και να επιστρέψουν οι τουρίστες με ασφάλεια. 

Πυρκαγιά μαίνεται και στην περιοχή Άνω Βολίμες της Ζακύνθου, με την βόρεια πλευρά του νησιού να παραδίδεται στις φλόγες.

Στα Ιωάννινα στην περιοχή Ασβεστοχώρι καίγεται δασική έκταση. Στην περιοχή επιχειρούν 26 πυροσβέστες με δέκα οχήματα, ένα ομάδα πεζοπόρο τμήμα, ένα Πετζετέλ και ένα Canadair.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11 το πρωί, κοντά στη χωματερή της Δουρούτης. Στο ίδιο περίπου σημείο με εκείνη που είχε απειλήσει το Νεοχωρόπουλο πριν από ένα μήνα, αλλά με διαφορετική κατεύθυνση.

Άμεσα έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Η πυρκαγιά όμως πήρε γρήγορα διαστάσεις, κινούμενη προς την Κόντσικα και το Ασβεστοχώρι και απειλώντας ότι έβρισκε στο πέρασμά της, όπως μια μεγάλη μονάδα με φωτοβολταϊκά, η οποία σώθηκε την τελευταία στιγμή.

Στις 12:30 το μεσημέρι περίπου, το μέτωπο απείλησε το Ασβεστοχώρι, όπου οι κάτοικοι έντρομοι με λάστιχα και ό,τι άλλο μέσο διέθεταν έριχναν νερό για να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο.

Δυνάμεις της αστυνομίας διέκοψαν την κίνηση των οχημάτων προκειμένου να διευκολύνουν τα πυροσβεστικά, ενώ στο σημείο μετακινήθηκαν οχήματα και υδροφόρες του Δήμου Ιωαννιτών.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook