Αυτή η εκπληκτική εκκλησία βρίσκεται στη Σαμαρίνα. Είναι αφιερωμένη στην Παναγία και κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου πραγματοποιείται μεγάλη γιορτή στο χωριό που συγκεντρώνει επισκέπτες από όλη τη χώρα.

Κάποια στιγμή ένα μικρό πεύκο αυξήθηκε μέσα στο ναό της εκκλησίας και τώρα βγαίνει έξω από την οροφή! Το δέντρο είναι πάνω από 100 ετών.

Η Μεγάλη Παναγιά -μια υπερβολική σε μέγεθος ξυλόστεγη βασιλική- χτίστηκε στο πιο γνωστό βλαχοχώρι της Πίνδου, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.500 μέτρων, το 1812. Τοιχογραφήθηκε δέκα χρόνια αργότερα, ενώ σήμερα είναι ο μητροπολιτικός ναός της περιοχής. Στη μεγάλη πολύπλευρη αψίδα του Ιερού έχει φυτρώσει από τις αρχές του 20ού αιώνα ένα πεύκο που σήμερα -αιωνόβιο πια- έχει ξεπεράσει κατά πολύ σε ύψος τον επιβλητικό ναό και είναι το καμάρι των κατοίκων.

Η Σαμαρίνα είναι ένα ορεινό χωριό της περιοχής Γρεβενών, ένα από τα ψηλότερα χωριά της Ευρώπης, χτισμένο σε υψόμετρο περίπου 1.600 μέτρων. Είναι επίσης γνωστό ως το μεγαλύτερο χωριό της Ελλάδας και κάθε καλοκαίρι είναι γεμάτο από ντόπιους και επισκέπτες. Το περιβάλλον και τα τοπία του είναι ιδανικά για τους οπαδούς των βουνών, των δασών και της φύσης.

 

 

 

perierga.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook