Ανοικτή παραμένει για το κοινό η έκθεση με εικαστικές δημιουργίες του σκηνοθέτη, με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, Εικόνα-Κίνηση-Νόημα-Ζωή», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το αφιέρωμα που διοργανώνουν Η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου και ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου στη μνήμη του καταξιωμένου Αγιονικολιώτη δημιουργού Νίκου Κούνδουρου.

Ανοικτή παραμένει για το κοινό η έκθεση με εικαστικές δημιουργίες του σκηνοθέτη, με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΝΔΟΥΡΟΣ, Εικόνα-Κίνηση-Νόημα-Ζωή», στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου.

Το ωράριο της έκθεσης αλλάζει από αύριο σε απογευματινό  Τρίτη-Κυριακή 9-15:00 και Δευτέρα-Σάββατο-Κυριακή 18:30-21:30. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Επίσης, συνεχίζεται το κινηματογραφικό αφιέρωμα με δυο ταινίες απόψε Κυριακή.

20:30 «Οι Παράνομοι» (1958), με τους Πέτρο Φυσσούν, Τίτο Βανδή, Ανέστη Βλάχο, Νέλλη Αγγελίδου

Υπόθεση: Τρεις παράνομοι: ο πρώτος σκότωσε τον δοσίλογο που έγινε αιτία να εξολοθρευτεί ένα ολόκληρο χωριό από τους Γερμανούς, ο δεύτερος φυγόδικος του εμφυλίου και ο τρίτος σκότωσε τον αδελφό του πάνω σε μία διαμάχη για ένα κομμάτι γη, συναντιούνται πάνω στα βουνά και ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεφύγουν από τους χωροφύλακες. Ακολουθούν μία πορεία προς την θάλασσα, σαν μοναδική οδό διαφυγής…
Χαρακτηριστικό δείγμα της νέας πνοής του ελληνικού κινηματογράφου, η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους το 1958, ο σκηνοθέτης όμως αρνείται να υπακούσει στις υποδείξεις της λογοκρισίας και η προβολή της απαγορεύεται. Την επόμενη  χρονιά η ταινία προκαλεί αίσθηση στο Φεστιβάλ Βερολίνου και το 1960 προβάλλεται από το ΒΒC. Την μουσική της ταινίας υπογράφει ο Μάνος Χατζηδάκις.

22:30 «Το Ποτάμι»  (1960), με τους Τίτο Βανδή, Πατρίτσια Μπίνη, Ανέστη Βλάχο, Γιώργο Εμιρζά

Υπόθεση: Τρεις ληστές κλέβουν ένα σταυρό και ενώ προσπαθούν να περάσουν το ποτάμι, ο ένας χάνεται μαζί με το λάφυρο. Ένας στρατιώτης, λίγες μέρες πριν απολυθεί, «συνομιλεί» με τη μουσική του μπουζουκιού, με έναν αντίπαλο της άλλης όχθης και δέχεται τα πυρά του. Η κόρη ενός στρατιωτικού φεύγει από το σπίτι της και γίνεται φίλη ενός κτηνοτρόφου. Ένα ερωτευμένο ζευγάρι δραπετεύει και καταφεύγει στο ποτάμι, γλιτώνοντας σαν από θαύμα το θάνατο σε ένα ναρκοπέδιο

Τέσσερις διαφορετικές ιστορίες που διαδραματίζονται στις όχθες ενός ποταμού, δείγμα πειραματικού σινεμά, εισαγωγή σε ολόκληρο το μετέπειτα έργο του δημιουργού. Η ταινία για την οποία ο Νίκος Κούνδουρος πάλεψε για το director’s cut και ήρθε σε σύγκρουση με τους Αμερικανούς συμπαραγωγούς ως προς το τελικό μοντάζ. Το αποτέλεσμα ήταν να προβληθεί (και να βραβευθεί) στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1960 σε δύο διαφορετικές εκδοχές, αλλά να μην κυκλοφορήσει ποτέ στο εμπορικό δίκτυο.
Τις  ταινίες θα προλογίσει ο σκηνοθέτης Μάριος Παπαγεωργίου.

Να σημειωθεί τέλος πως από την φιλμογραφία του δημιουργού έχουν επιλεγεί να προβληθούν 7 συνολικά ταινίες, τις οποίες θα προλογίζουν σκηνοθέτες από το χώρο του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook