Εφ’ όλης της ύλης συζήτηση με τους υδρονομείς του Δήμου Γόρτυνας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Δημοτική Ενότητα του πρώην Δήμου Γόρτυνας, είχε η δημοτική αρχή προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα προβλήματα της ύδρευσης, αλλά κυρίως της άρδευσης, που ταλανίζουν την εν λόγο περιοχή, η οποία ως γνωστό αντλεί και τα μεγαλύτερα κοιτάσματα νερού, λόγω των πολλών καλλιεργειών που υπάρχουν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα των συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Αγίων Δέκα, παρουσία του Δημάρχου Νίκου Σχοιναράκη, των αντιδημάρχων, αλλά και δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης.

Στη συζήτηση πήρε μέρος κι ο πρώην διευθυντής της Δ/νσης Υδάτων της Περιφέρειας Κρήτης και άλλοτε πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων Κρήτης, Ηρακλής Μπουλουκάκης, ο οποίος ένεκα της προσωπικής του φιλίας με το Δήμαρχο, συνδράμει αφιλοκερδώς, με την πολύτιμη πείρα του, στο εν λόγο κομμάτι, συμβουλεύοντας και καθοδηγώντας την υπηρεσία ύδρευσης και άρδευσης του Δήμου Γόρτυνας.

Οι υδρονομείς οι οποίοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση ενημέρωσαν τους συνομιλητές τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, κατά την άσκηση των καθηκόντων τους και τα οποία όπως ανέφεραν, δυσχεραίνουν το έργο τους και κατά συνέπεια σε πολλές περιπτώσεις δεν επιτρέπουν την σωστή εξυπηρέτηση των δημοτών στους τομείς της ύδρευσης και της άρδευσης.

Από την μεριά του ο Δήμαρχος τόνισε πως πρέπει να γίνεται εφεξής καλύτερος συντονισμός και να υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια απ’ όλους, έτσι ώστε να πετυχαίνουν οι υδρονομείς γρήγορα και μεθοδικά τη επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.

Παράλληλα ο Δήμαρχος ζήτησε από τους εργαζόμενους την λεπτομερή καταγραφή των όποιων προβλημάτων (βλάβες, παρατυπίες από τους δημότες, πλήρη καταγραφή ωρών άρδευσης ανά ρολόι, επάρκεια ή μη σε νερό κτλ) με στόχο να τεθούν προτεραιότητες και να μπορέσει έτσι η νέα δημοτική αρχή να ανταπεξέλθει γρήγορα και αποτελεσματικά στις ανάγκες των δημοτών, αλλά και να βεβαιώσει με ακρίβεια τα χρηματικά ποσά που οφείλουν να καταβάλλουν οι τελευταίοι.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε ακόμη και στο πρόβλημα της υπεράντλησης, αφού η επικράτεια της Δημοτικής Ενότητας Γόρτυνας, θεωρείται κορεσμένη και γι’ αυτό ο κ. Σχοιναράκης κάλεσε τους υδρονομείς να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις που θα βοηθούν στην μείωση της σπατάλης στην άρδευση και κατ’ επέκταση στην εξοικονόμηση νερού.

Μια πρόταση που έπεσε ευθύς αμέσως στο τραπέζι και αποφασίστηκε να υλοποιηθεί, ήταν να υποχρεωθούν όλοι οι καλλιεργητές, από την επόμενη αρδευτική περίοδο, να ποτίζουν με την μέθοδο των σταγόνων, που αποδεδειγμένα είναι πιο φειδωλή στην κατανάλωση νερού, συγκριτικά με τις υπόλοιπες μεθόδους.