Σε αναστάτωση βρίσκονται στελέχη του στενού και ευρύτερου δημοσίου που έχουν πληροφορηθεί τα σενάρια για το ενιαίο μισθολόγιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των προτάσεων που συζητούνται –με τις ευλογίες της τρόικας– περιλαμβάνονται σενάρια που θέλουν το βασικό μισθό να κινείται στο φάσμα των 1.000 ευρώ και να αυξάνεται κατά κάποιες εκατοντάδες ευρώ σε κάποιες θέσεις που θα δικαιούνται την καταβολή επιδόματος.

Η είδηση διακινήθηκε Αυγουστιάτικα, όπως δημοσιεύει το capital.gr, μεταξύ διαφόρων φορέων της κυβέρνησης, προκαλώντας έντονη δυσαρέσκεια στο μόνιμο προσωπικό, αλλά και εξίσου έντονη τάση για αναζήτηση σε όσους λόγω ηλικίας ή ειδικότητας μπορούν να αναζητήσουν ευκαιρίες αλλού.

Ήδη αρκετά στελέχη έχουν αρχίσει να «ψάχνονται». Ωστόσο, η αγορά εργασίας δεν είναι καλή κι ο φόβος της ανεργίας και η… ελπίδα να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί υπό το βάρος των αντιδράσεων συγκρατούν προς το παρόν τις τάσεις… φυγής.

Κυβερνητικοί παράγοντες που είναι υπέρμαχοι του μέτρου αναφέρουν ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες κρίσης και ανεργίας και μόνο η διασφάλιση της εργασίας που υπάρχει στο δημόσιο, είναι αρκετό κίνητρο για τον εργαζόμενο». Ο αντίλογος αναφέρεται σε φυγή «μυαλών» και σε αύξηση των άδηλων πληρωμών σε τομείς ευθύνης και επαφής με τον ιδιωτικό τομέα.

Το ζήτημα δεν έχει λήξει. Η κυβέρνηση απέναντι στο πιθανό αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και στον φόβο για μαζική λευκή απεργία για την οποία προειδοποίησε η ΑΔΕΔΥ πήρε παράταση από την τρόικα για τον Σεπτέμβριο.
Εκτιμάται ότι αν οι ανακοινώσεις γίνουν στο πλαίσιο του νέου μνημονίου, παράλληλα με κάποια μέτρα τόνωσης ήτοι νέο δάνειο, θα γίνουν πιο εύκολα αποδεκτές από την κοινωνία. Παράλληλα αναλύονται διεξοδικά δημοσκοπήσεις οι οποίες αναφέρουν τη δυσαρέσκεια μεγάλου μέρους της κοινωνίας για τις ΔΕΚΟ και το δημόσιο την οποία και επιθυμούν να εκμεταλλευθούν για να περάσουν τις αλλαγές.

Το σχέδιο για το μισθολόγιο προβλέπει την κατάργηση πάνω από 50 επιδόματα που σήμερα προστίθενται στο βασικό μισθό, με την εξαίρεση 3-5, τη δημιουργία ενός ενιαίου μισθολογίου για όλους τους εργαζόμενους σε υπουργεία, αλλά και σε ΔΕΚΟ, ταμεία, φορείς, ΟΤΑ κλπ. Υπό εξέταση παραμένει και η κατάργηση των ειδικών μισθολογίων (στρατού, αστυνομίας, δικαστικών κλπ).

Προτείνεται επίσης η δραστική περικοπή των κλιμακίων σε 5 – 6 ανάλογα με την εκπαίδευση του υπαλλήλου, ώστε ο καταληκτικός μισθός να μην διαφέρει σημαντικά από τον αρχικό μισθό. Το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ειδική αναφορά έγινε χθες σύμφωνα με πληροφορίες στην ευρεία κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook