Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Κ. Γεωργίου είναι κόλαφος για τους δημιουργούς των “ψεύτικων ειδήσεων”. “Ψεύτικες ειδήσεις” είναι αυτες που μ ένα τρικ τις κάνουμε να φαίνονται αληθινές(!) και κείμενα που δε σημαίνουν κάτι, καθώς έχουν ψεύτικα στοιχεία. Στις ΗΠΑ έχουν εντοπίσει επαγγελματίες δημιουργούς ψευδών ειδήσεων. οι οποίοι   προσπάθουν να δημιουργούν ειδήσεις, νέα οπως και σχόλια που διαδίδονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Επίσης “ψεύτικες ειδήσεις” (fake news) είναι αυτές που αναφέρονται σε κάτι που είναι πολύ περισσότερο από μόνο ειδήσεις, αλλά πρόκειται για το σύνολο του οικοσυστήματος της πληροφόρησης το οποίο στον σύγχρονο κόσμο της πληροφορίας και της άκριτης αναπαραγωγής ειδήσεων έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις!

Ο όρος “ψευδείς” δεν φτάνει από  μόνος του για να περιγράψει την πολυπλοκότητα των διαφόρων τύπων της παραπληροφόρησης, της αντιπληροφόρησης και της σκόπιμης  δημιουργίας και ανταλλαγής “ψευδών” πληροφοριών.

Έτσι το φαινόμενο εκτός από το πεδίο της δημοσιογραφίας, ακουμπά στην πολιτική, και στα παρασιτικά επιχειρηματικά συμφέροντα που μέσω του πελατειακού κράτους θέλουν ελέγξουν την πολιτική και τους πολιτικούς 

Ο δημόσιος διάλογος για το θέμα αυτό (fake newes) έχει ενταθεί τον τελευταίο χρόνο, καθώς συνδέθηκε με τις προεκλογικές καμπάνιες στο βρετανικό δημοψήφισμα , στις βρετανικές εκλογές και κατά την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ.

Στην χώρα μας χαρακτηριστικό παράδειγμα “fake news” είναι η παράφραση της φρασης Γιώργου Παπανδρέου “Λεφτά υπάρχουν”

Η φράση οπως θα δούμε ήταν:

“λεφτά υπάρχουν, αν τα διεκδικήσεις, αν προσελκύσεις επενδύσεις, αν νοικοκυρέψεις το κράτος, αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε να αβγατίσουν και να δημιουργήσουν νεό πλουτο.
Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο και θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, οχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημετέρων και των ισχυρών στη χώρα μας”

Και ακόμη

“λεφτά υπάρχουν, εάν χτυπήσουμε φαινόμενα φοροδιαφυγής, αδιαφάνειας, αναξιοκρατίας, κλειστών επαγγελμάτων, σπατάλης και γραφειοκρατίας, που εμποδίζουν την υγιή επένδυση και πρωτοβουλία. Εάν αυτά δεν απαντηθούν, οι προσπάθειες του ελληνικού λαού θα είναι ημιτελής ή ακόμα και χωρίς αντίκρισμα. Οι κρίσεις θα επανέρχονται ως συστημικά και όχι συγκυριακά φαινόμενα”

Ποιος διαφωνεί μέχρι και σήμερα με τα παραπάνω;

Και όμως οι δημιουργοι “ψευδών ειδήσεων” διαχώρισαν το κειμενο και απομόνωσαν μόνο τη λέξη “λεφτά υπάρχουν”, αλλοιώνοντας  ουσιαστικα το όλο μήνυμα της δηλώσης! Πήραν το “λεφτά υπάρχουν” και έκοψαν την συνέχεια που περιέγραφε τις παθογένειες του πελατειακού κράτους.
Άλλο νόημα έχει το λεφτά υπάρχουν μόνο του και άλλο όταν συνοδεύεται με τον υποθετικό σύνδεσμο  εάν… 

Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα!

Αλήθεια ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτού του είδους την παραπληροφόρηση,και αποκόμισαν πολιτικά οφέλη που στη συνέχεια έφεραν τη χώρα μας ένα βήμα πριν από την καταστροφή; Και ιδού που φτάσαμε!..

Αλλά μετά τους μύθους, έρχονται η αλήθεια και τα γεγονότα..

Ο στόχος τους ήταν να διαστρεβλωθεί και να αποκρυβει η αλήθεια ότι  το πραγματικό πρόβλημα της χώρας, είναι το πελατειακό κράτος, για την αντιμετώπιση του οποίου απαιτούνται μεγάλες μεταρρυθμίσεις…                  

Οσοι πίσω από τις μεταρρυθμίσεις έβλεπαν τον εαυτό τους να απειλείται, ανέλαβαν δράση για την αποδόμηση αυτής της αλήθειας!Αλλά με την αλήθεια κανεις δεν μπορεί να τα βάλει!

Με την αλήθεια των λόγων μας, την επανάσταση των ιδεών μας, την τόλμη και την αποφασιστικότητα μας, μπορούμε  να είμαστε η σπίθα που θα ανάψει το φυτίλι για να ανατραπεί όλη αύτη κατάσταση και να πούμε: επιτέλους τέλος!

Η χώρα  δεν χρειάζεται άλλους μύθους!
Η χώρα χρειάζεται αλήθειες!

Η χώρα χρειάζεται τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν την περίοδο 2009 – 2011 ενάντια στο πελατειακό κράτος που ουδείς συνέχισε έκτοτε, και δυστυχώς οι Ελληνες συνεχίζουν να πληρώνουν ακριβά το τίμημα για τα “εύκολα λόγια τα μεγάλα”  και τα “fake news”…

Ώς πότε;

Γιάννης Σερκεδάκης
Μέλος του πρ. Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook