Υψηλά ήταν τα ποσοστά επιτυχιών των υποψηφίων στον δήμο Μυλοποτάμου που εξασφάλισαν μια θέση στα ανώτατα και τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Με την ευκαιρία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων εισαγωγής νέων φοιτητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και την επίτευξη υψηλών ποσοστών επιτυχίας από τους μαθητές των Λυκείων του Μυλοποτάμου, ο Υπεύθυνος Παιδείας και Πρόεδρος των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Μυλοποτάμου κ. Μανούσος Κλάδος, προέβη στην εξής δήλωση: 

«Η επίτευξη υψηλών ποσοστών εισαγωγής νέων φοιτητών από τον Δήμο Μυλοποτάμου στις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έρχεται να επισφραγίσει και να αποδείξει την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στα Λύκεια της περιοχής μας.

Το ΕΠΑΛ Γαράζου για δεύτερη φορά στην ιστορία του πέτυχε ποσοστό 100%. Το ΓΕΛ Περάματος 87% και το ΓΕΛ Πανόρμου 50% . Επίσης, οι υποψήφιοι του γειτονικού λυκείου Ανωγείων πέτυχαν 77%, με πολλά παιδιά να προέρχονται από τα ορεινά χωριά του Δήμου Μυλοποτάμου όπως Αξός, Ζωνιανά, Λιβάδια και Κράνα. 

Οφείλουμε, λοιπόν, όχι μόνο να συγχαρούμε, αλλά κυρίως να ευχαριστήσουμε εκπαιδευτικούς, γονείς και πάνω από όλους τα ίδια τα παιδιά. Τη νεολαία του Μυλοποτάμου που κάτω από αντίξοες συνθήκες αγωνίζεται να μορφωθεί, να κατακτήσει τη γνώση και να διαμορφώσει συνθήκες αισιοδοξίας για μια περιοχή που έχει ανάγκη να αλλάξει και να συνεχίσει με βήματα προόδου και προοπτικής. 

Και θα επιμείνω στο «κάτω από αντίξοες συνθήκες» διότι τα σχολεία του Μυλοποτάμου, συνεχίζουν να λειτουργούν με πολλές και σοβαρές αντιξοότητες. Πέραν της υποχρηματοδότησης, που αποτελεί κοινό ζήτημα σε όλη τη χώρα, σε δήμους όπως του Μυλοποτάμου, τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν και άλλα ζητήματα, όπως οι μεταφορές. Για τις ανάγκες της φοίτησης τους, μεταφέρονται από πολλά και απομακρυσμένα χωριά με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον χρόνο που έχουν στην διάθεση τους να αξιοποιήσουν και βέβαια την ταλαιπωρία που συνεπάγεται με αυτό το δεδομένο.  Και τούτο αποτελεί ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως δεν μπορεί να επιλυθεί εύκολα, καθώς τα χωριά μας είναι πολλά και μικρά, οπότε, δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι διαφορετικό ως προς τις μεταφορές.

Μπορούμε να δείξουμε κατανόηση για την υποχρηματοδότηση και  τις δυσμενείς συνθήκες των ωραρίων μεταφοράς. Όμως υπάρχουν σειρά ζητημάτων που όχι μόνο δεν κατανοούμε, αλλά με την ευκαιρία οφείλουμε να καταδείξουμε και να καταγγείλουμε.  

Τι μπορεί να σχολιάσει, κάποιος, όταν τα σχολεία αυτά στελεχώνονται τελευταία από όλα τα άλλα; Να θυμίσω πως στο Λύκειο και το Γυμνάσιο Περάματος πέρασαν σχεδόν δύο μήνες από τον περασμένο Σεπτέμβριο για να ολοκληρωθεί η τοποθέτηση εκπαιδευτικών; Τι μπορεί κάποιος να σχολιάσει, όταν φτάνει Δεκέμβριος για να πληρωθούν όλες οι θέσεις εκπαιδευτικών σε σχεδόν όλα τα σχολεία της περιοχής μας και ειδικά στο ΕΠΑΛ; Ή πώς να μην αντιδράσεις, όταν βρισκόμαστε λίγες ημέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για τα Γυμνάσια Γαράζου και Κράνας αλλά και το ΕΠΑΛ Γαράζου δεν έχουν τοποθετηθεί καν νέοι διευθυντές; 

Όταν εμείς σαν Δήμος Μυλοποτάμου έχουμε εξοπλίσει με όλα τα απαιτούμενα σύγχρονα εργαστήρια το ΕΠΑΛ Γαράζου και όμως τον περασμένο Ιούνιο δινόταν κατεύθυνση να μην εγγραφούν μαθητές σε αυτό αλλά να έρθουν στα ΕΠΑΛ του Ρεθύμνου; Όταν εδώ και δέκα χρόνια, το συγκεκριμένο σχολείο που δύο φορές έχει πετύχει 100% επιτυχία στις Πανελλαδικές εξετάσεις και όλες τις άλλες φορές επίσης υψηλότατα ποσοστά, ναι με αριθμητικά λίγα παιδιά αλλά με συγκεκριμένα αποτελέσματα που δικαιώνουν την λειτουργία του,  προωθείται να κλείσει γιατί δεν του δίδουν όλες τις ειδικότητες που δικαιούται και δεν αναγνωρίζουν το δυσπρόσιτο του ορεινού Μυλοποτάμου ως κίνητρο μορίων για τους εκπαιδευτικούς αλλά και για την λειτουργία όλων των τμημάτων έστω και με λίγους μαθητές;  
Ποιος μπορεί να δικαιολογήσει αυτά τα προβλήματα προς την κοινωνία του Μυλοποτάμου που τα βιώνει; 
Είναι λοιπόν τεράστια η επιτυχία των παιδιών! Πάνω από όλους και όλα, των ίδιων των παιδιών! 

Διότι αυτά τα παιδιά, με αυτά τα ποσοστά που πέτυχαν και στα τέσσερα Λύκεια, αποτελούν και την απόδειξη πως οφείλει το κράτος και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, ακόμα και μεγάλη μερίδα εκπαιδευτικών, να αντιληφθούν πως δεν έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζουν την παιδεία για το Μυλοπόταμο ως δεύτερης ή τρίτης σειράς προτεραιότητα. Διότι έτσι αντιμετωπιζόμαστε έως τώρα.
Τα παιδιά τους απάντησαν και ελπίζουμε να λάβουν το μήνυμα τους.

Με την ευκαιρία, θα ήθελα να απευθύνω ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους Διευθυντές και τους εκπαιδευτικούς που υπηρέτησαν όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δήμου Μυλοποτάμου το περασμένο σχολικό έτος με ιδιαίτερη αναφορά στον Διευθυντή του Λυκείου Περάματος κ. Ευάγγελο Βασσάλο, που όπως πληροφορηθήκαμε πρώτευσε και αρίστευσε κατά την αξιολόγηση των διευθυντών του νομού, κατά τη γνώμη και την εμπειρία μας δίπλα του, δικαίως. Επίσης, τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου κ. Ανδρέα Ταξάκη για την άψογη συνεργασία μας και τον δικό του αγώνα ως προς την επίτευξη του καλύτερου δυνατού για τον τομέα παιδείας του Δήμου Μυλοποτάμου.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook