Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε πάνω από 1% σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών, έχοντας επηρεασθεί αρνητικά και από την εκτίναξη του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια.

Πτωτικά κινούνται τα διεθνή χρηματιστήρια, ενώ οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια αυξάνονται, καθώς η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο που πέρασε πάνω από τη Βόρεια Ιαπωνία, πυροδοτώντας ανησυχίες για νέα ένταση μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Πιονγκγιάνγκ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 υποχωρούσε πάνω από 1% σε χαμηλό επίπεδο έξι μηνών, έχοντας επηρεασθεί αρνητικά και από την εκτίναξη του ευρώ πάνω από τα 1,20 δολάρια.

Οι προθεσμιακές τιμές των αμερικανικών μετοχών μειώθηκαν έως και 0,85% μετά την είδηση για τον πύραυλο, αλλά στη συνέχεια περιόρισαν τις απώλειες. Ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου της Ιαπωνίας υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραμήνου, πριν περιορίσει την πτώση του και κλείσει με απώλειες 0,5%. Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 1,6%, συμβάλλοντας στη μείωση του δείκτη μετοχών για την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού (πλην Ιαπωνίας) κατά 0,5%.

«Η κλιμάκωση (της κρίσης) της Βόρειας Κορέας προκάλεσε μία σημαντική κίνηση αποφυγής του ρίσκου», ανέφερε ο Αλεσάντρο Μπαλσότι, επικεφαλής διαχείρισης περιουσίας στην εταιρεία JCI Capital Limited σε σημείωμα προς τους πελάτες, προσθέτοντας: «Ωστόσο… οι παρατηρητές πιστεύουν ότι (η κλιμάκωση) δεν θα είναι αρκετή για να προκαλέσει μία ουσιαστική αντίδραση από τον άξονα ΗΠΑ-Νότιας Κορέας. Δεν θα προκαλούσε έκπληξη, επομένως, αν οι επενδυτές εκμεταλλεύονταν αυτόν τον γεωπολιτικό φόβο για να αγοράσουν τις μετοχές που οι τιμές τους έχουν μειωθεί».

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε πύραυλο, ο οποίος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία και έπεσε στον Ειρηνικό Ωκεανό, σε απόσταση περίπου 1.180 χιλιομέτρων από την βόρεια περιφέρεια του Χοκάιντο, κλιμακώνοντας πολύ την ένταση στην κορεατική χερσόνησο. Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει δεκάδες δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων υπό την ηγεσία του Κιμ Γιονγκ Ουν, αλλά είναι η πρώτη φορά που εκτόξευσε πύραυλο πάνω από την Ιαπωνία. «Ο πύραυλος πέταξε πάνω από την Ιαπωνία αυτή τη φορά, επομένως οι συνέπειες θα είναι πιθανόν λίγο διαφορετικές από τις προηγούμενες», δήλωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της Daiwa Securities. Η Βόρεια Κορέα απείλησε αυτό τον μήνα να εκτοξεύσει πυραύλους στη θάλασσα, κοντά στο αμερικανικό έδαφος του Γκουάμ στον Ειρηνικό, όπου υπάρχουν μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ΗΠΑ, μετά την προειδοποίηση του Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στην Πιονγκγιάνγκ ότι θα αντιμετωπίσει «φωτιά και οργή» αν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχώρησε 0,6% στα 108,63 γεν, παρά την εγγύτητα της Ιαπωνίας στη Βόρεια Κορέα. Το γεν έχει την τάση να επωφελείται σε περιόδους γεωπολιτικής ή οικονομικής έντασης, επειδή η Ιαπωνία είναι η μεγαλύτερη πιστώτρια χώρα του κόσμου και γίνεται η υπόθεση ότι οι Ιάπωνες επενδυτές θα επαναπάτριζαν τα κεφάλαιά τους, στην περίπτωση που εκδηλωνόταν μία κρίση. Το ελβετικό φράγκο, που είναι επενδυτικό καταφύγιο, ενισχύθηκε, επίσης, με το δολάριο να υποχωρεί 0,6% σε χαμηλό μήνα έναντι του ελβετικού νομίσματος. 

Αν και η αποστροφή στον κίνδυνο επικράτησε ευρύτατα σε όλες τις χρηματοπιστωτικές αγορές, το ευρώ εμφανίσθηκε άτρωτο στις γεωπολιτικές ειδήσεις. Το ενιαίο νόμισμα εκτινάχθηκε πάνω από τα 1,20 δολάρια, ξεπερνώντας ένα κρίσιμο επίπεδο, καθώς οι επενδυτές έγιναν πιο αισιόδοξοι για την προοπτική του μετά την ομιλία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ την Παρασκευή και ενώ δημοσιονομικά προβλήματα σιγοβράζουν στις ΗΠΑ. Ο Ντράγκι απέφυγε να αναφερθεί με την ομιλία τους στην πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ. «Η αγορά ‘χωνεύει’ ακόμη τις δηλώσεις του Ντράγκι στο Τζάκσον Χολ και οι προοπτικές των ΗΠΑ φαίνονται δύσκολες, λόγω των ανησυχιών για τον προϋπολογισμό και τον κίνδυνο μίας διακοπής λειτουργίας (υπηρεσιών του αμερικανικού δημοσίου», δήλωσε η Σέτερ Μαρί Ράιχ, υπεύθυνη για τη στρατηγική στα νομίσματα της Commerzbank στη Φρανκφούρτη.

Η τιμή του χρυσού αυξήθηκε 0,85% στα 1.321 δολάρια η ουγγιά, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο 9 μηνών και πλέον και σημειώνοντας άνοδο για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook