Παρέμβαση στο θέμα του σεβασμού και της προστασίας των δημόσιων χώρων και των μνημείων της πόλης αλλά και του Δήμου των Χανίων, από τα ανεξέλεγκτα γκράφιτι και τα κάθε λογής συνθήματα, κάνει με σχετική δήλωση-κάλεσμα ευαισθητοποίησης προς του πολίτες, ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

“Τα ανεξέλεγκτα γκράφιτι που «ξετρυπώνουν» σε κάθε αρχαιολογικό ή άλλο μνημείο, δημόσιο/ιδιωτικό κτίριο ή χώρο στην πόλη μας δεν συνάδουν με την υψηλή αισθητική δημιουργία του τόπου μας και «βεβηλώνουν» την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά αυτού, σημείωνει ο κ. Σκουλάκης.

Το ζήτημα που έχει διαμορφωθεί με την ανεξέλεγκτη χρήση των γκράφιτι, είχε αναδείξει από τον περασμένο Μάρτιο, το flashnews.gr, με εκτενές ρεπορτάζ για τους "βανδαλισμούς"  που έκαναν κάποιοι ασυνείδητοι ζωγραφίζοντας με γκράφιτι στον τρούλο ενός από τα Νεώρια του Μόρο.  Όπως μπορείτε να δείτε και στο σχετικό άρθρο, αυτό δεν ήταν το μόνο περιστατικό, καθώς "θύμα" της ...καλλιτεχνικής μανίας κάποιων, έπεσε και το μνημείο του τζαμιού στο κέντρο του Ενετικού λιμένα των Χανίων.

Εκθέτουν την εικόνα της πόλης

Ο κ. Σκουλάκης σημείωσε έντονα την αρνητική εικόνα που παρουσιάζει η πόλη στους τουρίστες, λόγω των γκράφιτι, επισημαίνοντας ότι:

Η κατάσταση αυτή, η οποία γίνεται αντικείμενο αρνητικού σχολιασμού από χιλιάδες επισκέπτες του τόπου μας – όπως άλλωστε φανερώνουν και τα ποιοτικά ευρήματα από τα εκατοντάδες ερωτηματολόγια που συμπληρώνουν οι επισκέπτες κρουαζιέρας - οφείλουν να μας προβληματίσουν και να μας ευαισθητοποιήσουν απέναντι σε αυτό το φαινόμενο.

Ειδικά για την Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι των Χανίων, σημεία που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, η εικόνα κτιρίων ή μνημείων χωρίς χρώμα, αλλά ανακατεμένες λέξεις από σπρέι, δεν μας τιμά. Για αυτό άλλωστε το λόγο είχα πρόσφατα συνάντηση με τους εκπροσώπους των κατοίκων της Παλιάς Πόλης και με τον γνωστό σκηνοθέτη κ. Μ. Μανουσάκη, με τους οποίους και συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για την πρόληψη και την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου.

Είναι ωστόσο σημαντικό να γνωρίζει κάποιος τι είναι ένα ιστορικό κτίριο για την πόλη του και για ποιους λόγους θα έπρεπε, αν όχι να συγκινείται στη θέα του, τουλάχιστον να σέβεται την ύπαρξή του.

 

H Παλιά Πόλη και το Ενετικό Λιμάνι αποτελούν ανοιχτά μουσεία πολιτισμού και ως τέτοια οφείλουμε όλοι να τα σεβόμαστε και να τα προστατεύουμε.

 

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Χανίων, από την αρχή του χρόνου, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια – και παρά τη δεδομένη λειψανδρία εργατοτεχνικού προσωπικού - για τον καθαρισμό μνημείων, δημόσιων κτιρίων, πάρκων, πλατεών κ.α. από spray graffiti. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο διάστημα αυτό έχουν καταναλωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου για το σκοπό αυτό:

- περί τα 150-200 lt ακριλικού χρώματος

- περί τα 50 lt λαδομπογιάς

- περί τα 20 lt διαλυτικού


Είναι ωστόσο απαράδεκτο μετά από κάθε προσπάθεια καθαρισμού και βαψίματος να ξεφυτρώνουν -στα ίδια σημεία - πολλαπλάσια, ακαλαίσθητα γκράφιτι που αγγίζουν τα όρια του βανδαλισμού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο νέος κόμβος των Μουρνιών, όπου μόλις τοποθετήθηκαν τα καινούργια φανάρια και ασβεστώθηκαν οι γύρω επιφάνειες στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, κάποιοι «υπεύθυνοι» συμπολίτες μας πήγαν και τις μουτζούρωσαν με «ποδοσφαιρικά συνθήματα»

Εμείς από την πλευρά μας – ως Δήμος Χανίων – θα συνεχίσουμε την προσπάθεια ευπρεπισμού του Δήμου μας σε όλα τα σημεία και σε αυτή τη προσπάθεια καλούμε όλους τους πολίτες να συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν. Ταυτόχρονα το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν από πλευράς μας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε σχέση με το ζήτημα των γκράφιτι και την αποτροπή αυτού του φαινομένου” καταλήγει ο Δήμαρχος Χανίων Μανώλης Σκουλάκης.

Παρέμβαση και από τον Κυριάκο Βιρβιδάκη

Την ίδια ώρα, ο πρώην Δήμαρχος Χανίων και νυν δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Βιρβιδάκης, έστειλε επιστολή προς την Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ. Χανίων, ζητώντας στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου να τεθεί ως θέμα το πρόβλημα που έχει προκύψει με την παρουσία γκράφιτι σε τοίχους, σπίτια και μνημεία στην παλιά πόλη των Χανίων και πλήττει την εικόνα της πόλης στα μάτια των δημοτών και των επισκεπτών.