Τα νούμερα, οι εκτιμήσεις και το μεγάλο στοίχημα για το πόσες θα αντέξουν ακόμη

Μείωση των πτωχεύσεων στην Ελλάδα για πρώτη φορά μετά δέκα χρόνια προβλέπει η εταιρεία ασφάλισης πιστώσεων Atradius στην τελευταία οικονομική της έρευνα για τις εταιρικές χρεοκοπίες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εταιρεία εκτιμά ότι οι πτωχεύσεις θα υποχωρήσουν στην Ελλάδα κατά 6% φέτος σε σύγκριση με το 2016 και κατά 8% το 2018 σε σύγκριση με το 2017. Εκτίμηση η οποία βασίζεται τόσο στις προβλέψεις για ανάπτυξη το 2017, όσο και στη βελτίωση αρκετών δεικτών, όπως της βιομηχανικής παραγωγής και της οικοδομικής δραστηριότητας.

Για την υποχώρηση του αριθμού των πτωχεύσεων υπάρχει βεβαίως και μία ακόμη ερμηνεία: οι επιχειρήσεις που είχαν σαθρό υπόβαθρο κατέρρευσαν τα προηγούμενα χρόνια, την πρώτη περίοδο της κρίσης.

Με άλλα λόγια, το μεγάλο «ξεκαθάρισμα» έχει γίνει. Το στοίχημα είναι πόσες και κατά πόσον θα αντέξουν επιχειρήσεις που ήταν υγιείς, αλλά που μετά την πολυετή ύφεση βλέπουν τις αντοχές τους να εξαντλούνται, αναφέρει η «Καθημερινή».

Η κάμψη του αριθμού των πτωχεύσεων που προβλέπει η Atradius για φέτος και το επόμενο έτος σε καμία περίπτωση, εξάλλου, δεν σημαίνει επαναφορά της επιχειρηματικότητας στα προ κρίσης επίπεδα υγείας. Όπως η ίδια επισημαίνει στην έρευνά της, παρά την περαιτέρω μείωση που αναμένεται για το 2018, οι πτωχεύσεις, σε απόλυτα νούμερα, θα είναι τριπλάσιες το 2018 σε σύγκριση με το 2007.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2016 ήταν η χρονιά που οι πτωχεύσεις στην Ελλάδα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με το 2007, σχεδόν τρεισήμισι φορές πάνω από αυτές του 2007. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πτωχεύσεων σε ετήσια βάση καταγράφηκε το 2011, όταν οι χρεοκοπίες αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με το 2010.

Στις υπόλοιπες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου οι οποίες επίσης βρέθηκαν στη δίνη της ύφεσης τα προηγούμενα χρόνια και εφήρμοσαν μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής είτε εντός είτε εκτός μνημονίου προβλέπεται επίσης υποχώρηση των πτωχεύσεων για τα έτη 2017 και 2018. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι η μείωση των πτωχεύσεων έχει ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Στην Πορτογαλία οι πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 13% το 2014, αυξήθηκαν το 2015, ενώ από πέρυσι επανήλθαν σε αρνητικό πρόσημο. Και εκεί, πάντως, είναι σχεδόν τρεις φορές περισσότερες από όσες το 2007. Στην Ισπανία η μείωση των πτωχεύσεων έχει ξεκινήσει από το 2014. Βεβαίως, στη χώρα αυτή καταγράφηκε έκρηξη χρεοκοπιών και το 2013 αυτές σε απόλυτα νούμερα ήταν σχεδόν εννεαπλάσιες του 2007. Στην Ιρλανδία καταγράφεται σταθερά από το 2013 αποκλιμάκωση των χρεοκοπιών εταιρειών, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα από το 2015 στην Ιταλία.

Οι χώρες στις οποίες οι πτωχεύσεις βρίσκονται ακόμη και 40% κάτω από τα επίπεδα του 2007, αλλά και του 2008 (χρονιά κατάρρευσης της Lehman Brothers), είναι η Ολλανδία, η Γερμανία και η Αυστρία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook