Στα 100 χρόνια από τη μεγάλη αγροτική μεταρρύθιση του Ελευθέριου Βενιζέλου ήταν αφιερωμένη η αποψινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και ο Δήμος Χανίων με αφορμή την επέτειο της γεννήσεως του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Στην εκδήλωση έγινε αναφορά στην αγροτική μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε ο εθνάρχης, μια προσπάθεια που χαρακτηριζέται ως η πιο επιτυχημένη μεταρρύθμιση του ελληνικού κράτους, όπως ανέφερε και στην ομιλία του ο Ιστορικός, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος.

Γιατί η μεταρρύθμιση εκείνη θεωρήθηκε επιτυχημένη ενώ στις μέρες μας η συζήτηση για ανάγκη μεταρρυθμίσεων ναυαγεί στην αδράνεια; Όπως απαντά ο κ. Παναγιωτόπουλος:

“Σημαντική ήταν η ώθηση από την ίδια την κυβέρνηση και τον βενιζελισμό. Ενώ ξεκίνησε το 1917 συνεχίστηκε από όλες τις κυβερνήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του μεσοπολέμου. Σε μια πρώτη φάση ολοκληρώθηκε το 1930, σε μια δεύτερη φάση στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και κατά κάποιο τρόπο συνεχίστηκε και με τα αρνητικά της στοιχεία. Μην ξεχνάμε ότι το χαρακτηριστικό της ήταν η σχεδόν χωρίς όρους και προϋποθέσεις διανομή της γης σε ακτήμονες και πρόσφυγες. Αυτό κυρίως μεταπολεμικά οδήγησε σε πολλά προβλήματα γιατί έχουμε την ακραία κατάτμηση της γης, από μόνο του αυτό δεν ήταν ζήτημα, αλλά συνέβαλε μεταπολεμικά να φανούν κάποια αδιέξοδα αυτού του τρόπου που ειπλέχθηκε. Αντίστοιχες μεταρρυθμίσεις έγιναν και στην Ευρώπη στα περισσότερα τα κράτη, αλλά εκεί ενδεχομένως υπήρχε η συμπληρωματικότητα της μικρής, με τη μεσαία και μεγαλύτερη ιδιοκτησία. Εδώ αυτό που εφαρμόστηκε λόγω και της κοινωνικής ανάγκης και λόγω της πολιτικής υστεροβουλίας των κομμάτων, είχε τον χαρακτήρα μιας άμεσης κίνησης εκτόνωσης της κρίσης μετά τη μικρασιατική καταστροφή”

Στις σχέσεις γαιοκτησίας και γεωργίας 100 χρόνια μετά την αγροτική μεταρρύθμιση αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Πρόεδρος Τμ. Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάσης Καμπάς

Στην αγροτική έρευνα σήμερα αναφέρθηκε ο Δρ Γεωπόνος Ερευνητής -Οικοτοξικολόγος, Βαγγέλης Μπούρμπος ενώ η εκδήλωση έκλεισε με θεατρικό δρώμενο από την Ομάδα “Σκηνοπλόκοι” σε σκηνοθεσία του Μιχάλη Μηνά.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook