Η Ford σχεδίασε έναν νέο τύπο ποτηροθήκης, που κρατά το ποτήρι επίπεδο όταν ο δρόμος έχει ανωμαλίες ή ο οδηγός κάνει απότομες κινήσεις.

Πόσες φορές έχετε σιχτιρίσει που μια απότομη τιμονιά που αναγκαστήκατε να κάνετε είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί ο καφές σας; Η Ford βάλθηκε να δώσει τέλος σε αυτό το πρόβλημα.

Από τα σχέδια που κατατέθηκαν στην αμερικανική υπηρεσία κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών (United States Patent and Trademark Office), φαίνεται ότι η Ford έχει βρει τη λύση. Σχεδίασε μια ποτηροθήκη στην οποία το ποτήρι δεν είναι σταθερά τοποθετημένο στην κονσόλα, αλλά αλλάζει θέση έτσι ώστε να παραμένει πάντα παράλληλο με το έδαφος, ανεξάρτητα από την κίνηση του αυτοκινήτου.

Η Ford το πέτυχε αυτό χρησιμοποιώντας για τη στήριξη του ποτηριού τρία ομόκεντρα κυκλικά εξαρτήματα. Το εξωτερικό είναι σταθερό στο αυτοκίνητο, ενώ καθένα από τα δύο εσωτερικά μπορεί να περιστρέφεται γύρω από έναν άξονα, με τους δύο άξονες να έχουν διαφορά 90 μοιρών μεταξύ τους. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λύση αντίστοιχη των gimbal, των γυροσκοπικών διατάξεων που χρησιμοποιούνται για σταθερές λήψεις με κάμερα.

Στον πάτο αυτής της «αιωρούμενης» ποτηροθήκης υπάρχει και ένα πρόσθετο βάρος, για να εξασφαλίζει ότι θα δουλεύει με τον σωστό τρόπο, ακόμα κι όταν το ποτήρι και το περιεχόμενο είναι ελαφριά. Γύρω από το χείλος της, ένα υπερυψωμένο τμήμα ορίζει τη μέγιστη γωνία που μπορεί να πάρει το ποτήρι προς κάθε κατεύθυνση, ενώ αποτελεί και εμπόδιο για μικροαντικείμενα που θα μπορούσαν να εισχωρήσουν στον μηχανισμό. Περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε στο αρχείο pdf που επισυνάπτεται παρακάτω.

Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει αν και πότε θα υιοθετηθεί αυτή η ποτηροθήκη επόμενης γενιάς από κάποιο μοντέλο παραγωγής της Ford. Όμως όσοι από εμάς έχουν λούσει πολλές μοκέτες και καθίσματα αυτοκινήτων με καφέ, σίγουρα ανυπομονούν για κάτι τέτοιο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook