Η αριστουργηματική κωμωδία του Αριστοφάνη “Λυσιστράτη” θα παρουσιαστεί το Σάββατο στις 9:30 το βράδυ, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου στα Χανιά.

Η «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη μπορεί να φαίνεται η πιο αθυρόστομη κωμωδία του, με την πιο ανοιχτόκαρδη αμεσότητα των όρων, κι όμως δεν μπορεί γι’ αυτό να χαρακτηριστεί για ανήθικη. Τουναντίον είναι ένα υπέροχο μάθημα πατριωτισμού και ανθρωπιάς. Είναι θερμό κήρυγμα ειρήνης κι αδέρφωσης μεταξύ των Ελλήνων – και παραπέρα μεταξύ όλων των λαών της γης..

Ο Αριστοφάνης σ’ όλα του τα έργα κάνει πολιτική. Γκρεμιστής των «κακώς κειμένων» και δάσκαλος του σωστού. Αλλά στη “Λυσιστράτη”, που παίχτηκε στα 411 π.Χ. ο σκοπός του (η ειρήνη) ξεπερνάει τα όρια της πρώτης ανάγκης του λαού για προκοπή και γίνεται ανάγκη σωτηρίας της πατρίδας. Η Αθηναϊκή πολιτεία, είχε άμεση ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος, γιατί αργά η γρήγορα, θα τον έχανε – και μαζί με την Αθήνα θα χανότανε όλος ο έως τότε ελληνικός πολιτισμός.

Είχε προηγηθεί η Σικελική καταστροφή, η οχύρωση της Δεκέλειας από τους Σπαρτιάτες, η αποστασία των συμμάχων ―όλα τούτα με την προδοσία του Αλκιβιάδη – κι ο λαός ήθελε την ειρήνη. Έτσι το κήρυγμα της Λυσιστράτης δεν ήταν καθόλου ανεδαφικό παρά επίκαιρο και καλοδεχούμενο κάθε καιρό.

Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρη, Σκηνοθεσία: Θύμιου Καρακατσάνη, Moυσική: Γιάννη Μαρκόπουλου, Σκηνικά – Κοστούμια: Ρένας Γεωργιάδου, Χορογραφίες: Δημήτρη Παπάζογλου, Φωτισμοί: Ηλίας Βακάκης, Bοηθός Σκηνοθέτη: Mαρία Συκιανάκη

Παίζουν : Θύμιος Καρακατσάνης, Βασίλης Τσιβιλίκας, Βάσια Τριφύλλη, Γιώργος Παρτσαλάκης, Γιώργος Κωνστανίνου, Κώστας Βουτσάς, Ιωσηφίδης Ιωσήφ, Χάρης Αρώνης, Μαρία Συκιανάκη, Θεοδώρα Βουτσά, Φίλιππος Φιλόγλου, Γιάννης Γούτης, Νίκος Δροσάκης, Μαρία Μαλλούχου, κ.α.

Είσοδος : 24 € – 17 € – ΟΓΑ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook