Υπάρχουν πολλοί τρόποι να ξεχωρίσετε αν ένα ψάρι είναι φρέσκο ή όχι. Για να το πετύχετε βάλτε σε λειτουργία τις αισθήσεις σας..

Οσμή: Το φρέσκο ψάρι έχει ελαφριά αρωματική οσμή που θυμίζει τη μυρωδιά από τα φύκια της θάλασσας. Έντονη και δυσάρεστη οσμή ή οσμή αμμωνίας πρέπει να σας προδιαθέτει αρνητικά.

Εξωτερική όψη: Η εξωτερική επιφάνεια του ψαριού πρέπει να είναι υγρή, γυαλιστερή, με ζωηρές μεταλλικές και άλλες αποχρώσεις. Μετά την αλιεία το σώμα καλύπτεται από μία λεπτή διαυγή γλοιώδη ουσία με οσμή φυσιολογική. Αν το ψάρι δεν καταναλωθεί άμεσα η επιφάνεια του σώματος του γίνεται έντονα γλοιώδης, θαμπή, αναδύει δυσάρεστη οσμή και τοποθετούμενο στην παλάμη γλιστράει.

Το σώμα: Αμέσως μετά την αλίευση τους το σώμα των ψαριών είναι ελαστικό και εύκαμπτο. Ακολουθεί το στάδιο της νεκρικής ακαμψίας όπου η ευκαμψία εξαφανίζεται και η σάρκα γίνεται αρκετά συνεκτική και δύσκαμπτη έτσι ώστε η ψηλάφηση με τα δάκτυλα να μην αφήνει αποτύπωμα. Αν το σώμα είναι πλαδαρό και λυγίζει όταν το ψάρι κρατηθεί με τα δάκτυλα σε οριζόντια τότε σίγουρα δεν είναι νωπό.

Δέρμα: Το δέρμα πρέπει να είναι υγρό, γυαλιστερό, τεταμένο και καλά προσκολλημένο στο σώμα. Αν το δέρμα του ψαριού είναι αφυδατωμένο, παρουσιάζει ρυτίδες και σχίζεται εύκολα σίγουρα δεν αποτελεί την καλύτερη επιλογή.

Τα μάτια: Τα μάτια πρέπει να είναι διαυγή, διάφανα, με κόρη μελανή και να καταλαμβάνουν ολόκληρη την κόγχη. Με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την στιλπνότητά τους, γίνονται θολά, μαλακά και βυθίζονται μέσα στην κόγχη. Πολλές φορές εμφανίζουν κόκκινες κηλίδες που οφείλονται σε έξοδο αίματος.

Τα λέπια: Τα λέπια του ψαριού πρέπει να είναι υγρά, γυαλιστερά με έντονο ζωηρό χρώμα και ισχυρά προσκολλημένα στο δέρμα. Με το πέρασμα του χρόνου χαλαρώνουν και αποχωρίζονται εύκολα από το σώμα του ψαριού.
Πτερύγια: Είναι καλά προσκολλημένα στο σώμα και αν εκταθούν επανέρχονται στη θέση τους. Αν το ψάρι δεν είναι φρέσκο είναι χαλαρωμένα, γλοιώδη και αφαιρούνται εύκολα.

Τα βράχια: Τα βραχιοκαλύμματα πρέπει να κλείνουν καλά, να είναι ισχυρά προσκολλημένα στο κεφάλι και να μην παρουσιάζουν κηλίδες, κυρίως εσωτερικά. Τα βράχια πρέπει να είναι υγρά, στιλπνά, χωρίς οσμή και να έχουν έντονο κόκκινο χρώμα. Αν το ψάρι δεν είναι φρέσκο είναι μολυβδόχροα ή έχουν καφέ απόχρωση, αναδύουν δυσάρεστη οσμή, συνήθως αμμωνίας και καλύπτονται από παχιά βλέννα.

Τα κοιλιακά τοιχώματα: Η κοιλιά των ψαριών είναι κυλινδρική ή ελαφρώς πλατειά ανάλογα με το είδος. Τα τοιχώματα είναι συνεκτικά και δεν παρουσιάζουν κηλίδες ή σχισμές. Όταν το ψάρι δεν είναι φρέσκο η κοιλιά είναι διογκωμένη εξ’ αιτίας της παραγωγής αερίων από το πεπτικό σύστημα, με τοιχώματα πλαδαρά και θα παρουσιάζει κηλίδες σε διάφορους χρωματισμούς.

Τα σπλάχνα: Πρέπει να είναι άοσμα, στιλπνά και υπόλευκα. Στα μη νωπά ψάρια τα σπλάχνα έχουν βαθύ κόκκινο χρώμα και είναι διογκωμένα. Επίσης στην κοιλιακή κοιλότητα συναντάται μικρή ποσότητα ερυθρού και κάκοσμου υγρού.

Παγωμένου Ελευθερία 
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιογραφικό σημείωμα

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook