Για προσωπικό Βατερλό του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου μιλά η Νέα Δημοκρατία που μετά την εκτίμησή του ότι η ύφεση μπορεί να ξεπεράσει το 4,5% εκφράζει φόβους για τη λήψη νέων μέτρων λιτότητας.

Ο πρόεδρος της όπως αναφέρει το in.gr,  ΝΔ Αντ. Σαμαράς πληροφορήθηκε για τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου και στο επιτελείο του έγινε μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης και των όσων είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Η πρόβλεψη του κ. Βενιζέλου ότι η ύφεση το 2011 μπορεί να υπερβεί το 4,5% (ο στόχος ήταν για 3,5%), οδηγεί τη ΝΔ στην εκτίμηση πως είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει όλος ο κυβερνητικός σχεδιασμός. Το επιχείρημα είναι πως από τη στιγμή που η ύφεση αυξάνεται, άρα επιβαρύνεται η πραγματική οικονομία, η κυβέρνηση θα αναγκασθεί εκ των συνθηκών να προβεί στη λήψη νέων μέτρων, πέρα των όσων προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε πριν δυο μήνες.

«O κ. Βενιζέλος που πίστευε ότι έβαλε 'πάτο στο βαρέλι του χρέους', ομολογεί σήμερα το Βατερλό του. Καλό θα ήταν ο κ. Βενιζέλος πρώτα από όλα να έβαζε πάτο στο βαρέλι της δικής του αμετροέπειας και λαθών» ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης.

Στην ηγετική ομάδα της ΝΔ επισημαίνουν ότι ο κ. Βενιζέλος ομολογεί ότι η ραγδαία αύξηση της ύφεσης, είναι αποτέλεσμα της εμμονής της κυβέρνησης στη λανθασμένη πολιτική.

Παράλληλα, κορυφαία στελέχη θεωρούν ότι ομολογεί έμμεσα ότι θα πάρει νέα μέτρα, την ώρα που γνωρίζει ότι δεν τα αντέχει ούτε η οικονομία, ούτε η κοινωνία.

Στο θέμα των εγγυήσεων, η ΝΔ μιλάει για ερασιτεχνικούς χειρισμούς του αντιπροέδρου στη συμφωνία με τη Φινλανδία, που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τη νέα δανειοδότηση της χώρας.

Για το θέμα της Φινλανδίας και την «επιδημία» αιτημάτων για εγγυήσεις που εκδηλώθηκε ο κ. Βενιζέλος έριξε το γάντι στη ΝΔ λέγοντας ότι είναι «χρυσή ευκαιρία» για τον κ. Σαμαρά και τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να επικοινωνήσουν με τον φινλανδό πρωθυπουργό Γίρκι Κατάινεν.

Οργανωμένη και αποφασιστική άρνηση του λαού να υποστεί άλλες θυσίες ζητεί το ΚΚΕ με αφορμή τις δηλώσεις Βενιζέλου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρεται: «Τα νέα πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργατικών λαϊκών στρωμάτων δεν πρόκειται να σταματήσουν ούτε με την πιστή εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ούτε με την πιο αποτελεσματική ή καλύτερη διαπραγμάτευση στην ΕΕ, όπως ζητούν τα άλλα κόμματα του συστήματος.

» Αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η οργανωμένη και αποφασιστική άρνηση του λαού να υποστεί άλλες θυσίες για να διασωθούν τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, η ευρωζώνη, ο καπιταλισμός. Τέλος στα ιδεολογήματα και τις αυταπάτες. Ο καπιταλισμός δεν γίνεται ανθρώπινος, είναι οριστικά ξεπερασμένος, η ΕΕ δεν γίνεται φιλολαϊκή».

Ο Συνασπισμός σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προβλέπει ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 4,5 %, όταν όλες οι προηγούμενες προβλέψεις της κυβέρνησης για τους δείκτες της οικονομίας έχουν διαψευστεί. Το γεγονός μάλιστα ότι σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει τη λήψη νέων μέτρων αν τα υπάρχοντα σκληρά μέτρα εις βάρος των εργαζομένων δεν επιτύχουν, δείχνει την κυβερνητική αναλγησία και την εμμονή της σε μια λάθος, επικίνδυνη και καθαρά ταξική πολιτική εις βάρος των εργαζομένων. Ο φαύλος κύκλος μέτρα - ύφεση και ξανά νέα μέτρα πρέπει να σταματήσει, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής του δικομματισμού και η χάραξη μιας νέας στρατηγικής με άξονες την αναδιανομή του πλούτου, την προστασία της εργασίας και του κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη προς όφελος των εργαζομένων.

Η Δημοκρατική Αριστερά σχολίασε με ανακοίνωση τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για την ύφεση λέγοντας: «Όλες οι πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης, με αποκορύφωμα την αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης, οδηγούν στη διόγκωση της ύφεσης. Όσο η χώρα θα ταλανίζεται στο φαύλο κύκλο της ύφεσης, δεν θα μπορεί να υπάρξει καμία χαραμάδα ελπίδας για την ελληνική κοινωνία, πολύ περισσότερο, μάλιστα, αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα το Φθινόπωρο. Είναι επείγουσα προτεραιότητα η διαμόρφωση ενός προγράμματος ανάπτυξης και δημόσιων επενδύσεων, που θα συμβάλει στην εκκίνηση της παραγωγικής διαδικασίας».