Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων πραγματοποίησε δειγματοληπτική έρευνα για τα οικονομικά αποτελέσματα των θερινών εκπτώσεων.

Με βάση τα στοιχεία της  έρευνας  έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

1)Το 65% των ερωτηθέντων είχε μείωση στον τζίρο σε σχέση με την περσυνή καλοκαιρινή εκπτωτική περίοδο που κυμάνθηκε από 10%-20%.

2)Το 25% απάντησε ότι δεν είχε καμία αυξομείωση σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

3)Το 10% απάντησε ότι είχε μια αύξηση 10%-20% σε σχέση με πέρυσι.

4)Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των συναδέλφων μας η πτώση του τζίρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στους φόρους και τα χαράτσια ,στην μείωση μισθών και συντάξεων, καθώς και στην δράση των πολυεθνικών.

5)Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων μας  (90% περίπου) ,τάσσεται κατά του ανοίγματος των καταστημάτων  τις Κυριακές.

6) Η πλειοψηφία των συναδέλφων έχει την άποψη ότι πρέπει να έχουμε διαφορετική εμπορική πολιτική σε σχέση με τις πολυεθνικές .Είναι σημαντικό για εμάς το συγκριτικό πλεονέκτημα της προσωπικής επαφής και της άμεσης εξυπηρέτησης. Επίσης δεν θα πρέπει εμείς να ακολουθούμε  ούτε τα ωράρια ούτε και τι «προωθητικές» ενέργειες των πολυεθνικών. 

7)Ένα μεγάλο ποσοστό των συναδέλφων μας 60% δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του ενώ το υπόλοιπο 40% με δυσκολία μπορεί ακόμη  να ανταπεξέλθει, περικόπτοντας όμως άλλες βασικές ανάγκες του.

Φαίνεται καθαρά ότι αν και η πόλη μας είναι  πρώτος τουριστικός προορισμός, η πλειοψηφία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων δεν εισέπραξε τα ανάλογα οικονομικά αποτελέσματα. Η οικονομική κρίση καλά κρατεί και σε συνδυασμό με τις πολιτικές των κυβερνήσεων και της  ευρωπαϊκής ένωσης  σπρώχνουν τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις  στο περιθώριο. Αυτός εξάλλου  είναι και ο στόχος των πολυεθνικών.

Τέλος  σημαντικό και ουσιαστικό κομμάτι της έρευνας είναι ότι η παρουσία και η δράση του συλλόγου μας, δείχνει ότι με την παραπέρα ενδυνάμωση του μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιβίωση της μικρής εμπορικής επιχείρησης της πόλης μας .  

Το ερωτηματολόγιο

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook