Το κλείσιμο της ΕΤ1 και της «Ραδιοτηλεόρασης», συγχωνεύσεις στο ραδιόφωνο, έμφαση στο Διαδίκτυο και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημόσια ραδιοφωνία και τηλεόραση, όπως δημοσιεύει το in.gr

Παρουσιάζοντας τις αλλαγές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος τόνισε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στα πολυμέσα, λέγοντας μάλιστα ότι θα αποτελεί τον νέο πυλώνα της ΕΡΤ.

Σχετικά με το προσωπικό, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι θα ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης από ανεξάρτητη επιτροπή.

Για την τηλεόραση

Στο επίπεδο της τηλεόρασης, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για δημόσιο και όχι κομματικό λόγο, αύξηση του ποιοτικού προγράματος με έμφαση στους Έλληνες παραγωγούς και την ελληνική παραγωγή.

Οι πόλοι πλέον είναι η ΝΕΤ και η ΕΤ3, η οποία θα αναβαθμιστεί σε πανελλαδικής εμβέλειας περιφερειακό κανάλι με έμφαση στον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό.

Κατά συνέπεια καταργείται η ΕΤ1. Οι συχνότητες δεν παραχωρούνται, αλλά διατηρούνται στην ΕΡΤ.

Για την ΕRT World θα υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητάς του με έμφαση στον πολιτιστικό, ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Επίσης καταργούνται τα ψηφιακά κανάλια «Σινε+» και «Σπορτ+». Αντίθετα, θα αναβαθμιστεί το «Πρίσμα», ενώ θα υπάρξουν συμπράξεις με τα ιδιωτικά κανάλια.

Τα προγράμματα των καναλιών που καταργούνται θα ενσωματωθούν στα προγράμματα της ΝΕΤ και της ΕΤ3.

Για το ραδιόφωνο

Στο επίπεδο του ραδιοφώνου θα αναβαθμιστεί το ραδιόφωνο της ΝΕΤ, το Τρίτο Πρόγραμμα και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

Προβλέπεται επίσης η συγχώνευση των 19 περιφερειακών σταθμών σε εννέα με ενιαίο πρόγραμμα που όμως δεν θα χάσει τα τοπικά χαρακτηριστικά.

Οι τρεις ραδιοφωνικοί σταθμοί της Θεσσαλονίκης συγχωνεύονται σε έναν, ενώ καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς στα μεσαία.

Οι πέντε διατηρούνται για εθνικούς λόγους σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

Οι υπόλοιπες αλλαγές

Καταργούνται ακόμα το Ινστιτούτο Οπτικο-ακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Η εξοικονόμηση ανέρχεται σε 1,2 εκατ. ευρώ ετησίως.

Κλείνει το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση» το οποίο είναι ζημιογόνο, όπως είπε ο κ. Μόσιαλος. Το ετήσιο κόστος είναι 1,2 εκατ. ευρώ το κόστος.

Το προσωπικό θα αξιοποιηθεί σε άλλες υπηρεσίες της ΕΡΤ.

Το σχέδιο προβλέπει ακόμα την καταγραφή και αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα, θα διατεθεί άμεσα στο υπουργείο Οικονομικών το οικόπεδο 700 στρεμμάτων της ΕΡΤ στην Περαία Θεσσαλονίκης.

Το κτίριο της οδού Κατεχάκη θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η κυβέρνηση εκτιμά ότι από το 2012 θα υπάρξει εξοικονόμηση 8,3 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης.

Παράλληλα, θα υπάρξει μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε να γίνει κερδοφόρα και να αποδώσει φόρους στο Δημόσιο από το 2012.

Τέλος, προβλέπεται η ενίσχυση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής κατά 1,5% από το ανταποδοτικό τέλος και η δημιουργία ανεξάρτητης επιτροπής για τη διάθεση του ποσού.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο υπεύθυνος του Τομέα ΜΜΕ της ΝΔ Σίμος Κεδίκογλου σε δήλωσή του σημειώνει πως «μετά από μήνες επίσημης κυβερνητικής αναρμοδιότητας, μάθαμε σήμερα με τον πλέον εξωκοινοβουλευτικό τρόπο, ότι η αρμοδιότητα για την ΕΡΤ και τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης περιέρχεται σε μία νεφελώδη «ανεξάρτητη Επιτροπή», της οποίας δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο σύνθεσης, ούτε το πλαίσιο λειτουργίας και η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου».

Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου, ο υπουργός Επικρατείας «δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα με τη συνέντευξή του, όπως για παράδειγμα: Τι όφελος θα έχει η ΕΡΤ από τις \’κλειστές\’ συχνότητες της ΕΤ1 και του Ραδιοφώνου, ποια η σκοπιμότητα μιας τέτοιας κίνησης που απαξιώνει περιουσιακά στοιχεία της ΕΡΤ, γιατί εξαγγέλλεται νέο πρόγραμμα επενδύσεων, ενώ κλείνουν οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Κατεχάκη, γιατί τόση σπουδή για το οικόπεδο της ΕΡΤ στην Περαία, ενώ υπάρχουν πολλές άλλες ιδιοκτησίες της ΕΡΤ ΑΕ; Τι άραγε, θα συμβεί με τους περιφερειακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, ιδιαίτερα σε παραμεθόριες περιοχές; Θα συνεχίσουν να εκπέμπουν το κεντρικό πρόγραμμα της ΕΡΑ, ή θα σιγήσουν, αφήνοντας κενό που πιθανόν να καλύψουν ραδιοφωνικοί σταθμοί γειτονικών χωρών;».

Ο Σίμος Κεδίκογλου σημειώνει επίσης ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να διατηρήσει στο ακέραιο το ανταποδοτικό τέλος, που πληρώνουν οι πολίτες, την ώρα που συρρικνώνει υπηρεσίες και κλείνει κανάλια».

Σε ανακοίνωσή του το KKE αναφέρει: «Η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι θέλει μια δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση, επιδιώκει να την προσαρμόσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να προπαγανδίζει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει. Πίσω από τις χιλιοειπωμένες εξαγγελίες περί αναβάθμισης και ανεξάρτητων δημόσιων ΜΜΕ, η κυβέρνηση προωθεί δραστική συρρίκνωση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης, μαζικές απολύσεις, χτύπημα στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενημέρωσης». Συμπληρώνει ότι οι πρώτοι κερδισμένοι από το νέο σχέδιο θα είναι οι ιδιώτες καναλάρχες, «που τρίβουν τα χέρια τους, καθώς θα επωφεληθούν από τη διαφημιστική πίτα που αποδεσμεύεται από τη συρρίκνωση των δημόσιων μέσων ενημέρωσης».

«Σε μια περίοδο που συρρικνώνεται κάθε συλλογικό δικαίωμα και καταργούνται κοινωνικά αγαθά, που η δημοκρατία πλήττεται βάναυσα από τη μνημονιακή πολιτική, μια πραγματικά δημόσια, έγκυρη και ανεξάρτητη ραδιοφωνία και τηλεόραση είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Δημοκρατική Συμμαχία σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως «το σχέδιο αναδιάρθρωσης της κρατικής τηλεόρασης με τον περιορισμό του μεγέθους της και των σταθμών της, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση που έχει εδώ και καιρό προτείνει η Δημοκρατική Συμμαχία, με αργά, όμως, βήματα».

Και καταλήγει: «Απαραίτητη προϋπόθεση μιας τέτοιας προσπάθειας είναι να καταργηθεί η εισφορά των πολιτών για την ΕΡΤ μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η χρηματοδότησή της να γίνεται με διαφανή τρόπο από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook