Σε αρνητικό έδαφος ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Παρασκευής στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, εν μέσω πτωτικού κλίματος και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον τζίρο για μία ακόμη συνεδρίαση να κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 961,96 μονάδες, σημειώνοντας πτώση σε ποσοστό 1,50%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 948,76 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 2,85%.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε σε 53 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,46%, στις 410,96 μονάδες, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,53%, ενώ ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 0,21%.

Από τους επιμέρους δείκτες, κανένας δείκτης δεν έκλεισε με θετικό πρόσημο, ενώ ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,21%.

Με άνοδο 18,18% έκλεισε η μετοχή της Proton, μετά την ανακοίνωση ότι Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς βλέπουν θετικά τη συμμετοχή τους στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Proton.

Με κέρδη 6,54% έκλεισε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ενώ ανοδικά κινήθηκαν επίσης ATT, ATE, Πειραιώς και Eurobank.

Απώλειες 1,33% είχε η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, στο -2,52% έκλεισε το ΤΤ.

Η ανησυχία για την επίτευξη λύσης στο ευρωπαϊκό πρόβλημα χρέους και η \”καταιγίδα\” που έχει ξεσπάσει τόσο στο οικονομικό επιτελείο όσο και στο ευρωπαϊκό σκηνικό, λόγω της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, ενισχύουν το κλίμα αβεβαιότητας με αποτέλεσμα να καταγράφονται
πλήρως απαξιωτικές τάσεις και στα διεθνή ταμπλό, με οδηγό τις τράπεζες.

Οι ανησυχίες εντείνονται από την κατάσταση που επικρατεί στη διατραπεζική αγορά της Ευρωζώνης, ειδικά όσον αφορά το δανεισμό σε δολάρια. Την Τετάρτη κάποια τράπεζα (ακόμα δεν έχει αποκαλυφθεί ποια), αναγκάστηκε να δανειστεί από τον ειδικό μηχανισμό της ΕΚΤ 500 εκατ. δολ., τα οποία η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης προμηθεύτηκε από τη Fed μέσω γραμμής swap.

Από τον Φεβρουάριο δεν είχε γίνει χρήση του συγκεκριμένου μηχανισμού, καθώς το κόστος χρηματοδότησης μέσω αυτού για τις τράπεζες είναι ιδιαίτερα υψηλό. Κατά συνέπεια, η τράπεζα που δανείστηκε αυτό το ποσό θα πρέπει πραγματικά να το είχε ανάγκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook