Μια κακή παρένθεση και μόνο φαίνεται πως ήταν για την Εθνική μας ομάδα μπάσκετ των ανδρών η πρόσφατη ήττα στο Ρίμινι από την Ιταλία. Οι διεθνείς επέστρεψαν δυναμικά στις καλές εμφανίσεις, συντρίβοντας με το εντυπωσιακό 62-38 την Τουρκία, στην πρεμιέρα του τουρνουά του Μπάμπεργκ. Τσάκιζαν κόκαλα στην άμυνα οι παίκτες του Ηλία Ζούρου, με τον Μπουρούση να είναι ο κορυφαίος του ματς (17π., 6 ριμπ.) και τον Νικ Καλάθη (4π., 4 ριμπ., σε 14 λεπτά) να επιστρέφει με θετική εμφάνιση.

Μοναδική σκιά τα 17 χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Το Σάββατο (18:15) κόντρα στη Γερμανία του Νοβίτσκι το δεύτερο τεστ για την αρμάδα του Ηλία Ζούρου.

Με βασικό τον Νίκ Καλάθη, μαζί με τους Ζήση, Παπανικολάου, Φώτση και Μπουρούση, ξεκίνησε η Εθνική μας ομάδα. Η ελληνική ομάδα άρχισε εξαιρετικά το ματς, φθάνοντας γρήγορα στο 13-3 στο πεντάλεπτο. Οι αλλαγές του Ηλία Ζούρου δεν έριξαν το ρυθμό της Εθνικής. Με έναν εκπληκτικό αιφνιδιασμό που τελείωσε από ασίστ του Ξανθόπουλο ο Κουφός κι ένα ακόμη καλάθι του ομογενή σέντερ η διαφορά έφτασε στο 21-8, με το οποίο ολοκληρώθηκε το δεκάλεπτο.

Στη δεύτερη περίοδο, οι γείτονες άρχισαν με ένα 4-0 (21-12), αλλά η ελληνική ομάδα δεν πτοήθηκε. Με Μπουρούση και Κουφό να κάνουν θραύση κοντά στο καλάθι φτάνοντας γρήγορα τους 11 και 9 πόντους αντίστοιχα, η διαφορά έφτασε στο +18, 32-14 στα μισά του δεκαλέπτου και στο +20 (35-15), τρία λεπτά πριν το ημίχρονο. Με ένα σερί 6-0 από εκεί και πέρα η Τουρκία μείωσε σε 35-21, αλλά με οδηγό τον Κώστα Βασιλειάδη, ο οποίος πέτυχε επτά συνεχείς πόντους, η Εθνική έκλεισε το ημίχρονο με το επιβλητικό 42-25.

Στην 3η περίοδο, η Εθνική μπήκε μάλλον νωθρά αμυντικά, αλλά αμυντικά έδωσε ρεσιτάλ. Οι Τούρκοι έμειναν πέντε λεπτά χψωρίς πόντο και η διαφορά ανέβηκε στο +23, 50-27, με τον Μπουρούση να κάνει ό,τι θέλει μέσα στη ρακέτα και παρά το φόρτωμα του Νικ Καλάθη με τέσσερα φάουλ. Έτσι το ελληνικό συγκρότημα όχι απλώς υπερασπίστηκε τη διαφορά ασφαλείας, αλλά έκλεισε και το τρίτο δεκάλεπτο με 54-36.

Ούτε στο τέταρτο δεκάλεπτο βρήκε επιθετικό ρυθμό η Εθνική, αλλά με τέτοια άμυνα ποιος χρειάζεται… επίθεση; Κρατώντας και πάλι την τουρκική ομάδα στο πρώτο πεντάλεπτο της περιόδου χωρίς πόντο, οι διεθνείς έκαναν τα απολύτως απαραίτητα στην επίθεση συντηρώντας με άνεση το μεγάλο τους προβάδισμα (58-36). Ο Ηλίας Ζούρος έδωσε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους παίκτες του και το τελικό 62-38 αποτέλεσε την καλύτερη απόδειξη πως η Εθνική βαδίζει σε σωστό μονοπάτι με τελικό προορισμό το Ευρωμπάσκετ της Λιθουανίας.

Δεκάλεπτα: 21-8, 42-25, 54-36, 62-38.

Ελλάδα: Βασιλειάδης 10, Μπουρούσης 17 (6 ριμπ.), Ζήσης 4, Καλάθης 4 (4 ριμπ.), Φώτσης 3 (5 ριμπ.), Παπανικολάου 9, Μαυροειδής 2, Κουφός 9, Καϊμακόγλου 2, Σλούκας 2, Ξανθόπουλος, Βουγιούκας.

Τουρκία: Ακιόλ 2, Ιλιάσοβα 9, Ερντέν 4, Σαβάς 2, Ασίκ 10 (11 ριμπ.), Αρσλάν 2, Τούρκογλου 5, Γκιουλέρ, Ονάν, Τουντσερί, Καντέρ.

Πηγή: www.sportnet.gr 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook