"Αγώνα δρόμου" δίνει η κυπριακή κυβέρνηση και ιδιαίτερα ο νέος υπουργός Οικονομικών, Κίκης Καζαμίας, για να αποφευχθεί πάση θυσία η προσφυγή στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Μία από τις ελάχιστες επιλογές, που μελετώνται, είναι να απευθυνθεί η κυβέρνηση στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για να αγοράσει κάποια κυπριακά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Aβέβαιο είναι και το μέλλον των πακέτων μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση, καθώς ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο ότι το υπουργείο θα καταφέρει να ετοιμάσει νομοσχέδια και για το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως αξίωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών

Το πολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δυσμενές για την κυβέρνηση, ενώ στο μέτωπο των συνδικαλιστικών οργανώσεων συντεχνιών, ήρθαν στην επιφάνεια οι διαφωνίες για το πιο σημαντικό από τα μέτρα και ετοιμάζονται κινητοποιήσεις.

Η κυβέρνηση επιμένει προς το παρόν στη λογική των δύο πακέτων. Το πρώτο πακέτο φθάνει τα €370 εκατ., εκ των οποίων μόνο τα €120 εκατ. είναι περικοπές δαπανών. Στο πακέτο θα προστεθεί εντός των ημερών και το μέτρο για επιβολή τέλους εγγραφής στις εταιρείες.

Το δεύτερο πακέτο υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα €200 εκατ., έτσι ώστε να επιτευχθούν συνολικές εξοικονομήσεις €600 εκατ. για το 2012, μειώνοντας το έλλειμμα από το 6% στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard and Poor's προειδοποίησε την περασμένη βδομάδα ότι θα υποβαθμίσει την Κύπρο, αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν ψηφιστούν μέτρα, που να εστιάζονται στις δαπάνες.