Ξεκίνησαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί

Ξεκίνησαν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με τον ΕΝΦΙΑ. Με ένα e-mail χιλιάδες φορολογούμενοι που περιμένουν να εισπράξουν επιστροφή φόρου εισοδήματος και ταυτόχρονα πρέπει να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ ενημερώνονται από χθες ότι έγινε συμψηφισμός της οφειλής τους με την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου εισοδήματος με τον ΕΝΦΙΑ για περίπου 570.000 φορολογούμενους ξεκίνησαν.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με δικαιούνται επιστροφή φόρου εισοδήματος άρχισαν από χθες να λαμβάνουν ηλεκτρονικό μήνυμα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με το μήνυμα αυτό ενημερώνονται ότι έγινε ο συμψηφισμός της επιστροφής φόρου εισοδήματος με το ποσό του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε ενώ αν υπάρχει υπόλοιπο φόρου για πληρωμή εμφανίζεται στην «ταυτότητα οφειλής», που υπάρχει στο προσωπικό τους λογαριασμό στο Taxisnet.

Για παράδειγμα φορολογούμενος που δικαιούται επιστροφή φόρου εισοδήματος 500 ευρώ και του βεβαιώθηκε ΕΝΦΙΑ για το έτος 2017 ύψους 600 ευρώ, το ποσό των 500 ευρώ συμψηφίζεται αυτόματα με το ποσό της επιστροφής φόρου και καλείται να πληρώσει τα υπόλοιπα 100 ευρώ του ΕΝΦΙΑ.

Τυχόν υπόλοιπο οφειλών ΕΝΦΙΑ έτους 2017 που απομένει πρέπει να εξοφληθεί εφάπαξ ή σταδιακά στις προθεσμίες των δόσεων που έχουν απομείνει.

Στην περίπτωση κατά την οποία το συμψηφισθέν ποσό επιστροφής φόρου εισοδήματος είναι μεγαλύτερο από τις οφειλές του ΕΝΦΙΑ το υπόλοιπο ποσό επιστρέφεται στο φορολογούμενο με πίστωσή του στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στη φετινή του φορολογική δήλωση.

Στην εφορία τους προκειμένου να υποβάλλουν αίτημα συμψηφισμού θα πρέπει να σπεύσουν μόνο οι σύζυγοι στο βαθμό όπου ο ένας εκ των δύο δικαιούται επιστροφή φόρου και στον έτερο έχει βεβαιωθεί ΕΝΦΙΑ. Η εφορία δεν μπορεί ακόμα κεντρικά να «παντρέψει» επιστροφές φόρων εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ μεταξύ συζύγων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook