«Αγώνα δρόμου» δίνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Κύπρου για να αποφευχθεί η προσφυγή της χώρας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Μία από τις επιλογές που μελετώνται είναι να απευθυνθεί η κυβέρνηση στη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για να αγοράσει κυπριακά ομόλογα από την δευτερογενή αγορά.

Aβέβαιο είναι και το μέλλον των πακέτων μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση καθώς ο υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο πως το υπουργείο θα καταφέρει να ετοιμάσει νομοσχέδια και για το δεύτερο πακέτο μέτρων, όπως αξίωσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός στη συνάντηση που έγινε μεταξύ των δύο πλευρών.

Μετά τη δίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της έξι μέρες για να καταθέσει νέα νομοσχέδια, υπογραμμίζοντας ότι είναι επαρκές το χρονικό διάστημα.

Το πολιτικό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο δυσμενές για την κυβέρνηση, που προς το παρόν επιμένει στη λογική των δύο πακέτων. Το πρώτο πακέτο φθάνει τα 370 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόνο τα 120 εκατ. ευρώ είναι περικοπές δαπανών. Στο πακέτο θα προστεθεί εντός των ημερών και το μέτρο για επιβολή τέλους εγγραφής στις εταιρείες.

Το δεύτερο πακέτο υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να επιτευχθούν συνολικές εξοικονομήσεις 600 εκατ. ευρώ για το 2012, μειώνοντας το έλλειμμα από το 6% στο 2,5% του ΑΕΠ.

Υπενθυμίζεται ότι ο οίκος Standard and Poor\’s προειδοποίησε την περασμένη βδομάδα ότι θα υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Κύπρου αν μέχρι το τέλος Αυγούστου δεν ψηφιστούν μέτρα που να εστιάζουν στις δαπάνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook